lördag 15 juni 2013

Om hot mot våldtäktsoffer och en sjuk kvinnosyn

I dagarna kom domen i tingsrätten i en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Västerort. Ärendet har utretts av min grupp, och jag har själv varit med och förhört tre av gärningsmännen (varav två under förhören erkände sex). De två handläggarna har gjort ett mycket bra jobb, vilket den fällande domen är ett bevis på. Ärendet var komplicerat på många sätt, inte minst på grund av alla de inblandades unga ålder. Det finns anledning att återkomma till gruppvåldtäkten, men det får bero tills efter domen har vunnit laga kraft. Ett överklagande till hovrätten känns sannolikt. Däremot hände det en sak i samband med ärendet som jag kan berätta om redan nu.

Efter att gärningsmännen hade identifierats, anhållits och plockats in så blev det så klart enorm uppmärksamhet i ungdomarnas bekantskapskrets. Offret blev snabbt kontaktad på sociala medier av vänner till de misstänkta och ifrågasatt, anklagad för att ljuga och ombedd att ta tillbaka anmälan. En av personerna som kontaktade henne, en 14-årig tjej, hotade henne dessutom med stryk om hon inte såg till att killarna blev frisläppta. Då vi fick reda på detta behövde vi självklart agera så snabbt som möjligt. 14-åringen hade gjort sig skyldig till Övergrepp i Rättssak, och även om hon inte var straffmyndig så öppnade det upp möjligheten för oss i gruppen att markera kraftfullt mot trakasserierna av våldtäktsoffret. Vi startade en LUL31 utredning och fick hjälp av socialtjänsten att hämta henne till förhör (första gången smet hon iväg i dörren, men efter att vi hade förklarat att det skulle bli polishämtning om hon smet ifrån nästa tid så kom hon med).

Jag höll förhöret, i socialtjänstens och flickans mammas närvaro. Flickan nekade först till allt, men erkände efter ett tags samtal att hon hade hotat våldtäktsoffret. Förhöret visade även tydligt på den sjuka kvinnosyn som råder i vissa kretsar, kanske speciellt bland ungdomar. Den 14-åriga flickan lade hela skulden för att hennes vänner var fängslade på våldtäktsoffret. Hon sa på allvar att eftersom flickan hade åkt till festen frivilligt, så kunde hon inte ha blivit våldtagen. Det räckte alltså i hennes värld för en tjej att gå till en hemmafest för att det killarna sedan gjorde med henne där inte skulle kunna vara brottsligt. Förhöret avslutades med att jag hade en lång föreläsning, ett uppfostrande samtal om tjejers rätt till sin egen kropp, rätt att säga nej, och hur vidrigt det är att skuldbelägga ett redan utsatt brottsoffer för det övergrepp som hon hade blivit utsatt för.

Då det inte gick att visa att några personer över 15 år var delaktiga i brottet så avslutades polisutredningen i praktiken i och med förhöret, och ärendet med den hotande flickan blev helt och hållet socialtjänstens ansvar. Mamman reagerade dessvärre inte särskilt starkt på det flickan sa i förhöret, så budskapet i min predikan var även menat till henne. Socialsekreteraren verkade dock duktig och engagerad (vilket gäller de flesta socialsekreterare som jag har träffat på) så förhoppningsvis så lyckas hon ge mamman välbehövligt stöd i uppfostran av dottern.

Slutligen, exemplet med den hotande flickan visar på att den här sortens våldtäkter sällan sker frikopplat ifrån  ett sammanhang. De värderingar som gjorde att killgänget, varav en del var ostraffade och verkade ha fungerande empatisk förmåga, kunde utsätta tjejen för den här sortens övergrepp hör självklart ihop med de värderingar som gjorde att många av deras vänner direkt skuldbelade offret för det inträffade (varav en, tjejen som jag förhörde, gick så långt som att hota henne). Och den sortens värderingar finns inte bara bland ungdomar i den förort där den här våldtäkten skedde, utan även i mindre orter som Bjästa där en tjej blev utmobbad efter att han blivit våldtagen, och i många, många andra miljöer.

PS. Här finns en text som jag skrev om fallet Bjästa då det begav sig.

12 kommentarer:

 1. Det finns en annan aspekt som inte nämns. Det är att flickor (och kvinnor) är dubbelt lurade. Inte bara är de dessa som råkar ut för övergrepp de har också lärt sig att de ska ta på sig kollektiv skuld och att försvara de patriarkala värderingar som ett samhället styrs av. Därmed kommer de alltid att vara förlorare och pojkarna (män) kan låta flickor försvara dem och deras handlingar. De behöver inte göra det själva. I en samhällelig kontext alltså

  Detsamma händer i prostitution, i hedervåld, i våldtäkt och vid sexuella trakasserier.
  Sexuellt våld görs till en historia mellan kvinnor. Inte något där män står i fokus och de värderingar som ligger i grunden.

  Instagramrättegången är ytterligare ett exempel på det.

  Det kunde varit värt att säga till flickan att hon används som ett redskap - också.

  Detta är alltså ingalunda något som är en isolerad företeelse. Såvitt jag vett finns det poliser - och domare - som även de lägger skuld på våldtäktsoffer.

  M

  SvaraRadera
 2. Självklart kan och är ofta även kvinnor bärare av patriarkala värderingar. Tragiskt, men föga förvånande, då de följer en norm de fått inlärd. Och jag tror inte att det finns någon yrkeskår som är helt befrias. Naturligtvis är det dock speciellt illa då personer som arbetar i rättsväsendet ger uttryck för kvinnoförtryckande värderingar genom sin yrkesutövning. Det måste samhället ha en nolltolerans mot.

  SvaraRadera
 3. Tack för din insats! Här kommer lite mer inspiration och krut att ha som bränsle i det dagliga arbetet för jämställdhet!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QaqpoeVgr8U

  SvaraRadera
 4. Jag skulle ha träffat en polis som dig för 17år sedan. Då hade min våltäkt blivit tagen på allvar. De är så viktigt de arbete ni /du gör .För det är mycket skuld man känner.
  Är glad att det blev dom i detta fall. Meb tyvärr brurkar det bli låga straff. Inget polisen kan göra åt. Bra jobbat flera Poliser som du behövs ute i vårt land.

  SvaraRadera
 5. Tack Martin!! Härligt att veta att poliser som du finns där ute!

  SvaraRadera
 6. Tack för att du skriver om det. Önskade att fler poliser skrev. Då vågade unga flickor som blir utsatta berätta vad de varit med om. Många tiger och deras beteende förändras. Ingen förstår varför. Det finns kvinnor som fortfarande efter 15-20 år efter övergreppet fortfarande mår dåligt och hamnar i depression varje år vid tidpunkten av övergreppet.

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentarerna! Strålande tal av den australiske arméchefen, tack för det! Hemskt att du inte fick den hjälpen som du förtjänar för 17 år sedan :-(. Tror också att det är viktigt att våga berätta, att anmäla, och att de skyldiga straffas. Annars blir det en tyst acceptans ifrån samhället för fler övergrepp.

  SvaraRadera
 8. Du skriver om värderingar men du vill inte riktigt säga rent ut, känsligt naturligtvis, antagligen ett no-no idag.
  Det finns värderingar som man får nämna och de som inte får nämnas.

  Ned Newman

  SvaraRadera
 9. Förstår inte riktig vad du menar, Ned?

  SvaraRadera
 10. Ned menar såklart att Tensta är ett invandrartätt område och han antar att (åtminstone) förövarna var av invandrarbakgrund.

  Inte för att det spelar någon roll. En våldtäkt är en våldtäkt är en våldtäkt. Oavsett vem som utför den.

  SvaraRadera
 11. Den grundläggande frågan för mig är VAD som görs åt denna kvinnosyn?
  För ca. 15 år sedan var jag i samma ålder som tjejen i texten. Skolan jag gick på bestod av 99% "infödda" svenskar (jag kommer inte ihåg en ända som inte hade svenska som modersmål).
  Samma sjuka värderingar som ni sitter och förfasas över här fanns redan då.
  Även på den tiden reagerade bl.a skolan över hur dömande/trångsynta tonåringar kan vara, men har det gjorts någonting sedan dess?
  Det blev inga tydliga reaktioner från de vuxna. Inga temadagar, föreläsare eller andra typer av försök att få någon av oss att öppna ögonen. Jag tror vi var ca. 800 elever på högstadiet, och hade bara 1 elev börjat forma sina egna intelligenta slutsatser hade det varit en seger i sig.
  Därför ställer jag en fråga till dig, Martin: Vad görs i samhället för att försöka förebygga/ändra den här otroligt snedvridna kvinnosynen hos barn och ungdomar?

  SvaraRadera
 12. Det här är ett problem som visserligen blivit större men 1982 gick jag mellanstadiet och ett antal killar i klassen satte i system att tillfångata de två tjejer i klassen som hade fått bröst och hålla fast, klä av och ta på brösten. Ett övergrepp som personalen på skolan valde att inte se och bortförklara med att det var ett pojkstreck och att vissa killar kan göra så mot söta tjejer som de vill ha kontakt med. Vilken hemsk start på livet att tro att man som kvinna får utstå sådant bara för att man är söt. Skäms alla lärare som inte tar tag i sånt. Skäms alla vuxna som inte lär barn och ungdomar hur man ska behandla varann. Skäms ...

  SvaraRadera