lördag 26 februari 2011

Barn som slår barn

För ett tag sedan då vi var på väg tillbaka till stationen för att skriva av oss två ärenden som vi varit på så gick det ut ett larm om en pågående misshandel, även denna gång i Tensta. Informationen ifrån operatören var väldigt oklar, vilket berodde på att anmälaren uppenbarligen var mycket ung och hade svårt att ge en tydlig redogörelse av vad som hände. Eftersom vi låg närmast avbröt vi färden mot stationen och tog jobbet. Då vi kom fram visade det sig att det var en tolvårig tjej som hade blivit nedknuffad i en snöhög och slagen av ett gäng jämnåriga killar. När någon av hennes kompisar sade att de var på gång att ringa polisen flydde killarna därifrån, dock efter att ha hotat flickan. Lyckligtvis verkade flickan inte fått några skador, och hon sa sig själv inte behöva hjälp av läkare.

Vi hade alltså ett fall av misshandel och olaga hot, där gärningsmännen är barn i 12-årsåldern. Det är helt uppenbart att det hela inte kommer att leda till några straffrättsliga påföljder, då straffmyndighetsåldern är 15 år. Polisutredningen kommer alltså snabbt att läggas ned. Dessutom händer den här sortens incidenter dagligen på i princip landets alla skolor, där mängder med barn utsätts för hot, våld och andra former av övergrepp eller mobbning. Skulle alla dessa fall hamna hos polisen, så skulle man behöva förstärka med tusentals nya ungdomsutredare...

För min del känns det dock väldigt viktigt att markera att barn är minst lika skyddsvärda som vuxna, och att deras utsatthet måste tas på allvar. Och, här kommer den centrala punkten, detta gäller ÄVEN när deras plågoandar är andra barn. Jag tycker att samhället har en tendens att bagatellisera gärningar som begås av barn mot barn. Barn kan vara väldigt grymma och elaka mot andra barn, och dessutom blir det allt vanligare med tung kriminalitet som rån och grova misshandlar bland barn som många gånger inte ens kan straffas juridiskt. Jag tycker själv att det straffrättsliga systemet behöver förändras vad gäller unga förövare, men givet att man får rätta sig efter de lagar som finns, så blir det i alla fall viktigt att brott som begås av barn rapporteras vidare till socialen, skolan och föräldrarna. Både för att fånga upp, markera mot och aktivt bekämpa brott hos barn och inte minst för att få in ett brottsofferperspektiv där det utsatta barnet får stöd och hjälp, och får känna att folk tar ställning för henne.

I vårt fall tog vi upp en anmälan, vilket försvårades av att flickans vänner som hade blivit vittnen till händelsen i varierande grad var rädda för att prata med oss. Varför det var så får bli en annan diskussion, men det kändes verkligen tragiskt att några av de små tolvåriga tjejerna var förskräckta över att behöva tala med polisen. Efter att först ha gjort vad vi kunde för att lugna ned flickorna så kunde vi i alla fall få de uppgifter vi behövde. Sen, efter att vi hade skrivit av oss ärendet, är det bara att hoppas att den FU-ledare som får utredningen på sitt bord ser till att informationen kommer vidare till de parter som faktiskt kan göra något med den, till skillnad ifrån polisen själva...

6 kommentarer:

  1. Säger bara. Kommer det ett gäng 12 - 15 åringar och hotar mig börja sparka eller slå mig. Har jag ju den rätten att försvara mig till 100 % och i dagens samhälle förekommer det knivar som 12 - 15 åringar springer runt med. Hotar de mig får de skylla sig själva. Man har rätt till nödvärn.

    SvaraRadera
  2. Man har alltid rätt till nödvärn, men våldet man får använda måste anpassas till hotet man utsätts för. Om en 15-åring med kniv anfaller dig får du använda väldigt mycket våld tills faran är över. Om det är en 12-åring med en snöboll är situationen en annan...

    SvaraRadera
  3. Detta ämne är mycket intressant. Enligt min uppfattning är man inte barn längre som 12-15 åring. Här börjar du bli tonåring beroende på social situation, fysiskt utvecklad mm.

    När får barn bråka med varandra rent fysiskt?
    Är det tabu i alla lägen? Från att man föds tills man blir gammal och dör. Eller är det ok när barnen är små och leker på gränsen till bråkar fysiskt.

    För mig är det oerhört viktigt att skilja på fysiska bråk som yngre barn gör och de bråk som beskriv ovan. Att hota, misshandla och mobba är alltid brottsligt. Men att bråka i sina yngre år är ok för mig. Det behövs för att lära känna sin kropp, första hur ont fysiskt våld gör, lära sig att försvara sin egen kropp osv. Titta bara på hur många syskon har bråkat med varandra genom åren. Inte alla men de flesta. Det hör till människans utveckling. Är det brottsligt? Var går gränsen?

    SvaraRadera
  4. Visst finns det bråk som det vore meningslöst och onödigt att klassificera som brott. Dessutom löses det bland barn i de allra flesta fall bäst av de närvarande föräldrarna, lärarna, med mera. Men det finns också gränser som handlar om graden av våld och offrets situation och utsatthet. Dessutom förekommer ju grovt våld i undantagsfall långt ned i åldrarna, det var inte länge sedan ett litet barn blev strypt till döds av ett äldre barn.

    SvaraRadera
  5. Intressant att läsa ditt inlägg/blogg. Igår blev min 8-åriga dotter slagen flera gånger i huvudet av en kille i sin klass. Hon är nu livrädd att gå till skolan och hon är övertygad om att han kommer att göra det igen. Jag har pratat med rektorn, men ännu engång är detta ett fall var man tar hand om förövaren och inte offrad. Sedan tänkte jag att man borde Polisanmäla sånt, det hade jag ju gjort om nere det hade hänt på skoltid. Sedan är frågan om polisresurser en annan diskussion

    SvaraRadera
  6. Tråkigt att höra om din dotter. Hoppas att skolan ser att de har ett stort ansvar för att värna om offret, och att omtanken om förövaren inte får göra att de offrar den som är utsatt för kränkningarna.

    SvaraRadera