söndag 11 december 2011

Fredliga haschtomtar?

Det sägs ofta bland förespråkare för att bruk av cannabis bör vara lagligt att det är en relativt ofarlig drog, som man inte flippar ur eller blir aggressiv av utan snarare lugn, sävlig, och rent av fredlig. Sen verkar många dock vara överens om att cannabisbruket medför en sinnesslöhet som inte helt försvinner med ruset. Min egen erfarenhet av cannabismissbrukare är också att de tenderar att vara lite tröga. Men hur är det med det där fredliga?

De personer som jag som utryckningspols träffar på som missbrukar cannabis är normalt antingen yrkeskriminella eller blandmissbrukare. Ingen av de kategorierna är direkt kända för att vara fredliga, men det vore inte riktigt schysst att skylla det på att de röker på.

För ett tag sedan så åkte jag och en kollega på en pågående misshandel på öppen gata mitt på dagen nära en lokal centrumbildning. Då vi först fick fel adress, så hade gärningsmannen hunnit avvika innan vi kom fram trots att vi var nära. Det visade sig ha rört sig om att en äldre man hade blivit nedslagen och sparkad på av en cyklist etter att han med ord och handling hade uttryckt sin ilska över att cyklisten cyklade på trottoaren. Efter att vi hade tagit upp anmälan och hållit en del vittnesförhör så framkom uppgifter som pekade mot att mannen bodde på en adress i närheten. Med lite hjälp av några lunchlediga civila kollegor som råkade gå förbi och en informativ granne så fick vi snabbt tag på rätt lägenhet. Vi knackade på, mannen öppnade, och innan samtalet med honom riktigt hade hunnit komma igång så hade han både erkänt misshandeln och berättat att han hade marihuana i lägenheten. Mannen var i stort sett ostraffad sedan tidigare (med undantag för något enstaka ringa narkotikabrott för lång tid sedan), och det föreföll för mig som att hans attack på den äldre mannen i samband med deras dispyt om att cykla på trottoaren var direkt kopplad till att han för tillfället var hög på cannabis. Fast det kan jag naturligtvis inte veta...

Oavsett hur det ligger till med eventuella kopplingar mellan cannabis och aggressivitet, så är en sak dock solklar. Alkohol är enormt mycket farligare vad gäller att bidra till att orsaka våldsbrott. Och det gäller allt ifrån gruff i krogkön, misshandel i hemmet, och dödligt våld.

4 kommentarer:

 1. Hej har precis börjat följa din blogg, och finner den väldigt intressant, jag fick i fredags reda på att jag blivit antagen till polisutbildningen i sörentorp, ser vekligen fram emot min tid som polis, trots lön, tider och "myndighetströghet" som jag säkert kommer känna igen från min tid inom kriminalvården.

  Ta hand om dig.

  MVH

  T

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. "Det sägs ofta bland förespråkare för att bruk av cannabis bör vara lagligt att det är en relativt ofarlig drog" [...] "Men hur är det med det där fredliga?" [...en gång träffade jag på en kille och...] "det föreföll för mig som att hans attack på den äldre mannen i samband med deras dispyt om att cykla på trottoaren var direkt kopplad till att han för tillfället var hög på cannabis. Fast det kan jag naturligtvis inte veta..."

  SvaraRadera
 4. T, grattis till antagningsbeskedet och välkommen till polisen!

  Nidnus Rep, kul att du gillar bloggen :-). Vad gäller polisers inställning till cannabis generellt sätt, så är min uppfattning att den ungefärligt följer den allmänna restriktiva inställningen som återspeglas av lagstiftningen (och som i stort sett delas av hela det politiska etablissemanget). Fast poliser är troligtvis aningen mer negativa än folk i gemen...

  SvaraRadera