tisdag 5 april 2011

Relationsvåldsdag

Igår var det tema relationsvåld för min patrull. Det första ärendet, bråk emellan en man och hans ex-flickvän, hade pågått sedan dagen innan med flera kontakter med polisen och några utryckningar bara under det senaste dygnet. Mannen var även misstänkt för att bland annat ha slagit och bitit kvinnan mer än en gång under våren. Det hade dock inte förekommit något våld, bara hot, under det aktuella dygnet, och de tidigare patrullerna som varit på plats tog upp anmälan men valde att inte gripa mannen. Kvinnan blev mer och mer irriterad på polisen, vilket antagligen gjorde att kommunikationen blev så dålig att det inte framgick att hoten fortsatte även efter det sista polisbesöket under natten. När vi kom dit på morgonen berättade hon att hon precis hade blivit örfilad (hon var också röd om ena örat). Mannen nekade, och det fanns inga vittnen. Som vanligt separerade vi naturligtvis de två, och jag talade ett längre tag med kvinnan. När jag fick höra hela hennes historia var det ett enkelt beslut för mig att mannen skulle gripas. Jag blev lite förvånad över att det inte hade skett tidigare under natten. Naturligtvis kan man göra olika bedömningar, men med tanke på de tidigare anmälningarna och hans beteende och bakgrund så borde även de olaga hoten enligt min mening ha räckt för att gripa. Antagligen beror det på att de tidigare patrullerna inte har haft någon bra kommunikation med kvinnan, som verkade ha varit irriterad på och otrevlig mot kollegorna. Själv hade jag fördelen av att ha mött henne förut, och bland annat burit på hennes hund (vilket jag har skrivit om tidigare). Mannen blev naturligtvis inte särskilt nöjd med mitt beslut, och anklagade bland annat mig för att ha haft sex med hans ex under den tiden jag höll förhör med henne... På väg in till stationen blev han både aggressiv, hotfull och psykiskt labil, men jag behövde inte använda något våld i bilen eller på stationen.

Efter att det ärendet var avrapporterat och klart (och efter att vi hade fått äta) så blev vi kallade till ett nytt relationsärende. En man hade spionerat på sin ex-fru och överrumplat henne i cykelförrådet då hon gått dit med deras gemensamma son för att ta ut honom med barnvagnen som förvaras där. Där hotade han henne och höll kvar henne ett kortare tag emot hennes vilja. Han var dock försvunnen då vi kom till platsen.

De båda fallen hade egentligen väldigt lite gemensamt. Mannen vi grep hade kriminell bakgrund och missbruksproblem, medan den andre mannen verkade vare en vanlig medborgare. Tydligen finns dock något hos ett antal män, vare sig de är kriminella, i övrigt laglydiga, eller t.o.m. poliser (relationsvåld är de vanligaste brotten hos poliser som ej är i tjänst) som gör att de tar till hot och våld emot nuvarande eller före detta partners. Det är tur att detta stora samhällsproblem uppmärksammas allt mer. Man får hoppas att det kommer allt fler åtgärder för att effektivisera bekämpningen av de här brotten, men även för att förbättra stödet till offren och för att långsiktigt arbeta med de faktorer som gör att så många män beter sig fullständigt vidrigt mot kvinnor de har eller har haft en relation med.

8 kommentarer:

 1. Hallå Bastian!

  Rita, LKC-Sörmland här! Jag tyciker att din blogg är grym. Du skriver väldigt bra och verkar vara en otroligt lugn och tänksam person.

  Jag är reletivt ny som läsare, har hängt med i ett par månader, men jag undrar hur länge du har jobbat som polis.

  Ha det fint!
  //Rita

  SvaraRadera
 2. Hej Rita, vad kul att du gillar bloggen! Stort tack för dina uppskattande ord :-). Jag har inte jobbat som polis särskilt länge, blev klar med aspiranten för snart två år sedan.
  Ha det bra!
  Martin

  SvaraRadera
 3. Ja vi får verkligen hoppas att polisen och åklagarna får mer resurser och maktmedel till sitt förfogande...
  Sverige är ju en högborg för rättssäkerhet och oberoende domstolar...
  Vakna ur din naiva pk-sömn...
  Tack för en intressant blogg iaf.

  SvaraRadera
 4. Lite svårt att svara på en sådan kommentar, Fredrick... Du verkar hävda att svenskt rättsväsende är rättsosäkert och partiskt och att det bästa vore att minska anslagen till polis och åklagare? Även om misstag görs, så hör nog Sveriges rättssystem till de mer rättssäkra i världen, men mindre resurser skulle knappast gynna rättssäkerheten. Och, nej, jag tror inte att jag befinner mig i en "naiv pk-sömn"... Kul i alla fall att du gillar bloggen.

  SvaraRadera
 5. Du verkar vara en bra polis med hjärtat på rätt ställe. Det är glädjande.

  Det finns ju tyvärr alla sorter inom alla typer av kårer, befattningar och kall. Så du gör nog många en tjänst genom att visa upp din blogg.

  SvaraRadera
 6. Tack Lotta! Kul att du tycker att bloggen gör nytta :-).

  SvaraRadera
 7. TACK PÅ Dr Isikolo (isikolosolutionhome@gmail.com) FÖR ATT LÖS MIG PROBLEMER
  Ett fantastiskt vittnesbörd på en stavningskastare som tog min fru tillbaka till mig. Jag heter Daniel Green, jag bor i Storbritannien och jag är lyckligt gift med en härlig och omtänksam fru med två barn. Ett mycket stort problem uppstod i min familj för sju månader sedan mellan mig och min fru. så hemskt att hon tog saken till domstolen för en skilsmässa. Hon sa att hon aldrig ville stanna med mig igen och att han inte älskade mig längre. Så han packade ut ur mitt hus och fick mig och mina barn att gå igenom allvarliga smärtor. Jag försökte alla mina möjligheter att få tillbaka honom, efter mycket tiggeri, men allting till ingen nytta. Och han bekräftade det att han har fattat sitt beslut, och han ville aldrig se mig igen. Så på en kväll, när jag kom tillbaka från jobbet, träffade jag en gammal vän som frågade min fru. Så jag förklarade allt för honom, så han berättade för mig att det enda sättet jag kan få min fru tillbaka är att besöka en stavningskastare, för att det verkligen har fungerat för honom också. Så jag trodde aldrig på stavning, men jag hade inget annat val än att följa hans råd. Därefter gav han mig e-postadressen till stavningskastaren som han besökte.{drajisafespellcaster@gmail.com}. Så nästa morgon skickade jag ett mail till adressen han gav mig, och stavningskastaren försäkrade mig om att jag kommer att få min fru tillbaka nästa dag. Vad ett fantastiskt uttalande !! Jag trodde aldrig, så han talade med mig och berättade för mig allt jag behöver göra. Sedan nästa morgon, så förvånansvärt, min fru som inte ringde mig under de senaste sju {7} månaderna, ringde mig att han skulle komma tillbaka. Så fantastiskt !! Så det var så hon kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och hon bad om ursäkt för sitt misstag och för smärtan som han fick mig och mina barn. Sedan från den dagen var vårt förhållande nu starkare än vad det var förut, med hjälp av en stavningskaster DR Ajisafe spellcaster. Så.
  Så om du befinner dig i ett liknande problem eller någon form av problem kan du också kontakta honom via hans isikolosolutionhome@gmail.com eller ringa eller whatsapp honom direktlinjen +2348133261196

  Han specialiserar sig också i de följande problemen;

  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (3) Om du vill ha ett barn.
  (4) om du har någon sjukdom (H I V / AIDS), (CANCER) eller någon sjukdom
  (5) om du är döv och blind och du vill se och höra igen.

  återigen se till att du kontaktar honom om du har några problem han hjälper dig. hans e-postadress är isikolosolutionhome@gmail.com eller ring eller whatsapp honom hans direktlinje +2348133261196

  SvaraRadera
 8. Jag heter Richard Jessica, jag är baserad i Texas, USA ... Mitt liv är tillbaka !!! Efter 5 månaders brutet äktenskap lämnade min man mig när jag var gravid. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emotionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare kallad ABO som jag träffade online. På en trogen dag, som jag surfar via internet, vittnade vissa om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmoderhalscancer, botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter TIFFANY, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar, så jag kontaktade honom och på mindre än 48 timmar min man som jag trodde att jag aldrig kan se igen kom tillbaka och be om förlåtelse, nu är vi lyckliga tillsammans alla tack vare DR ABO är han svaret på ditt problem. Du kan nå honom på hans email: Abospelltemple@gmail.com eller besök hans whatsapp 2348148487280.

  SvaraRadera