fredag 8 oktober 2010

Inbrottstjuvar gripna

Västerort har under den sista tiden plågats av extrema mängder bostadsinbrott. Många av de kriminella som försöker blir rika på att stjäla ifrån andras hem kommer dessvärre ifrån områdena kring Järvafältet, Rinkeby, Tensta, Husby, m.m.. Dessa ibland väldigt unga inbrottstjuvar verkar likgiltiga inför hur de kränker och förstör för andra. De vänder upp och ned på deras hem och tar med sig allt av värde som lätt kan fraktas bort, däribland saker som familjeklenoder och laptops som kan vara oersätterliga för de som drabbas. Inbrotten har spridit sig som en farsot i distriktet. Ledningen har därför beslutat om en speciell satsning emot inbrotten. Och precis i samband med att den håller på att startas upp så har duktiga kollegor, främst ifrån Rinkeby Näpo, under de senaste dagarna gjort två gripanden av inbrottstjuvar, totalt nio personer. Min patrull kom som tredje eller fjärde bil till platsen där fem tjuvar idag togs på bar gärning, och körde in en av dem till arresten. Dagens gripande berodde naturligtvis till stor del på att kollegorna ifrån Rinkeby var snabbt på plats och fick kontroll på tjuvarna, men minst lika viktigt var att någon ur allmänheten hade observerat när gärningsmännen tog sig in i trappuppgången och hur en kille stod "knasvakt" utanför, och dessutom gett ett mycket bra signalement till operatören på LKC. Den sortens insatser ifrån allmänheten är ovärderliga för att få stopp på bostadsinbrotten. Om fler människor ringer in till polisen då de ser något skumt, på samma föredömliga sätt som anmälaren idag gjorde, så ökar våra möjligheter att bekämpa inbrotten drastiskt, och då behöver inte lika många människor i distriktet få sina hem tömda av samvetslösa tjuvar. Sen kan man ju fortfarande hoppas att de här seriebrottslingarna blir sittandes ett tag, men dessvärre blir de nog snabbt släppta på grund av låga straff för stöld och ungdoms- och mängdrabatter... Det är bara att hoppas att vi kan ta dem snabbt igen, för att hoppas att de slutar att begå brott vore nog tyvärr orealistiskt optimistiskt...

8 kommentarer:

 1. Jag skulle önska att de brottslingar som faktiskt grips får stanna i häkte, ha en snabb-domstol som kan skicka de här grabbarna (sällan tjejer, väl?) till finkan på den tid som faktiskt finns i straffskalan. Jag önskar också att straffrabatter, oavsett om det är ålder eller mängd, försvinner. Och alla brott som de döms för ska de ha maxstraff för. Oavsett om det är 3-6 månader, har de 2-4 eller fler grejor på sig, så ska de ha 3-6 månader (eller vad det nu är) PER BROTT.

  Ska vi ändå önska, så kan vi önska ordentligt. Och införsel av three strikes out, dessutom. Då känner poliserna att ni gör nån nytta när ni finkar dem, som det är nu är de ju ute snabbare än ni hinner rapportera klart... Och vi som har drabbats känner att det inte ger oss skydd mot NYA brott, men just DE som bröt sig in hos mig faktiskt får sitta för det och därmed förhindras göra nya bryt under tiden.

  Brottspreventivt både för att det plockar buset från gatan, de åker in per omgående och för att straffrabatter inte finns, utan de får tid för vart och ett av brotten de begått. Och smågangsters på väg in i "yrket" kanske tänker sig för både en och två gånger om risken att åka dit och få sitta faktiskt är reell.

  Nej, jag är inte särskilt hämndlysten, faktiskt. Och jag är medveten om att man oftast inte blir "en bättre människa" på kåken. Men ekvationen är enkel: Färre smågangsters på gatan under längre tid leder tveklöst till färre brott.

  Som det är nu, är ett skämt. Man är medveten om att man är dum när man bryter sig in hos nån. Och är man medveten om det och ändå gör det så har man förverkat sin rätt till frihet.

  /Drabbad av villainbrott

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren, och ursäkta det långsamma svaret. Jag håller med dig i det mesta som du har skrivit. Straffrabatterna tillsammans med att domstolarna tenderar att bara använda den nedersta delen av straffskalan gör att det blir patetiskt låga straff utdömda de (få..) gånger som man faktiskt lyckas få tag på tjuvarna. Jag tror inte att straffrabatterna bör plockas bort helt. En 15-åring skall nog ha ett aningen lindrigare straff än en vuxen, och hur gör vi med en 13-åring? Så någon form av åldersrabatt behövs nog. Och även ett om man kan bindas till mängder med inbrott tycker jag nog att straffet för mord skall vara högre. Men rabatterna borde definitivt reduceras till en bråkdel av vad de är idag. Och gör man det så behöver man inte "Three strikes and you´re out" varianter, som i sig kan bli väldigt underliga. Sen håller jag med dig till 100 % av att den enda effektiva brottspreventionen vad gäller den typen av yrkeskriminella är att de helt enkelt inte kan begå brott då de sitter inne, och resten av samhället förtjänar det skyddet, åtminstone en rimlig tid efter ett begånget brott.

  SvaraRadera
 3. Ja, självklart håller jag med dig om att minderåriga bör ha lägre/andra straff än vuxna. Att skicka in en trettonåring i samma finka som grövre våldsbrottslingar tror jag ingen humanist eller empatisk människa vill.

  Och självklart ska straffet för mord vara högre, våldsbrott bör ha högre straffskala än ekonomiska brott, medan brott mot människor bör värderas högre än brott mot egendom.

  Dvs brott där människor drabbas direkt eller indirekt är "viktigare" än tex ekonomiska brott/skattebrott, där ju straffskalorna ofta är höga och straffrabatter inte verkar finnas? (Nu är jag iofs inte lika insatt i just skatte/ekonomibrott)

  Men ATT något behöver ändras är vi rörande överens om, känns det som. Att få bort buset från gatan oavsett - är det enda som fungerar. Sen tror jag personligen iofs att om straffen är "hårda" så skrämmer det endel smågangsters i tonåren, om inte annat så inför första voltan. Sen finns det alltid människor som kommer ta den vägen hur man än försöker förhindra det, tyvärr.

  Med fler busar i finkan skapar vi arbetstillfällen för byggbranschen (vi behöver fler finkor) och för människor då vi behöver vårdare och allt som hör till. Dessutom kanske några busar rehabiliteras till "svenssonliv" och blir "nyttiga samhällsmedborgare", det är isf den största vinsten. Dessutom skapar vi ökad trygghet i hemmen och på gatorna.

  Eller skapar det bara större luckor för fler smågangsters-to-be?

  /Drabbad av villainbrott

  SvaraRadera
 4. Jag håller absolut med om att straffen för brott mot enskilda är obalanserat låga jämfört med straff för t.ex. ekonomisk brottslighet. Sen tror jag absolut inte att det blir "luckor" om man plockar bort yrkeskriminella, snarare blir det färre förebilder och läromästare...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Ni som hann se den pubertala och patetiska kommentaren ifrån "grabbar från Tensta" förstår säkert att jag raderade den... Lite svårt att veta om den verkligen skrevs av en inbrottstjuv ifrån Tensta eller om den skrivits av någon som raljerat över förortskillarnas slang, den var nästan för plumpt och ointelligent skriven...

  SvaraRadera
 7. Det jag undrade var vem den vände sig till. Drabbad ovan eller dig som polis?

  Men jag såg den och det kan ha varit ett utslag av "internetpuckohumor" mer än en liten patetisk wannabe från Tensta, jag tror inte de surfar runt på seriösare sidor/bloggar så de har kunnat snappa upp din bloggadress. =)

  /Pythia

  SvaraRadera
 8. Den vände sig nog till mig...

  Och du kan ha rätt i ditt antagande :-)

  SvaraRadera