måndag 9 maj 2011

Fulla barn

Om en berusad vuxen person, som är för full för att ta hand om sig själv, är aggressiv och omedgörlig och därför inte är välkommen på en vårdinrättning (St:Göran BAS i vårt fall) så hamnar denne som bekant i en fyllecell på polisstationen. Det fungerar dock naturligtvis inte om det rör sig om ett barn.

I helgen hade vi hand om två olika berusade ungdomar, en var 14 och den andre 15. 15-åringen var lugn, och vi körde honom direkt hem till hans bostad och överlämnade honom i faderns händer. Han var dessutom inte så pass berusad att det kändes som att han behövde medicinsk vård, så givet att det fanns en förälder hemma, så kändes det rätt att köra hem honom. Vi pratade ett tag med den bekymrade fadern och skrev ett pm till socialtjänsten (vilket fadern också bad om).

14-åringen är en annan historia. Han hade varit extremt aggressiv och våldsam då han omhändertogs. Vi fick ta över ärendet, och fick i uppdrag av befälen att köra hem honom. Då han överlämnades till oss var han okontaktbar. Det naturliga för mig hade, med tanke på hans tillstånd, varit att se till att han fick professionell vård. I Stockholm innebär det Maria Ungdom för berusade barn. Där var han dock tydligen inte välkommen, på grund av att han var så våldsam och oregerlig. Enligt vad jag fick höra så tog inte ungdomspsykiatrin (BUP) emot berusade, och hos oss kunde han naturligtvis inte stanna, så då återstod föräldrarna.

Motvilligt, eftersom jag hade föredragit en vårdinrättning, så körde vi ut honom till hemmet efter att ha pratat med hans mor. Han verkade sova under färden, men då mamman kom ut till bilen för att hämta honom blev han aggressiv igen, dödshotade henne, och började veva med armarna. Mamman verkade van, och jag hjälpte henne att föra in honom i hemmet. Hon tackades oss hjärtligt för hjälpen.

Det faktum att grabben tydligen kunde gå själv då vi tog ut honom ur bilen visade att han antagligen inte var så dålig som han verkade. Kanske spelade han mer borta än han var för att slippa att behöva bråka och kaxa sig mot mig under färden? Det kändes fortfarande inte särskilt bra att lämna över honom till föräldrarna med tanke på hur han betedde sig, men det hade känts betydligt värre om jag fortfarande hade trott att han var så full att han var halvt medvetslös, då jag i så fall gärna hade sett att han hade övervakats av någon med medicinsk kunskap.

Om inte föräldrarna hade varit hemma och nyktra, så hade vi haft ett mycket större problem. Tyvärr känns det som om det är allt för ofta som vissa grupper som har ett tydligt vårdbehov i slutändan lämpas tillbaka på polisen för att de inte är välkomna någonstans inom sjukvården. Speciellt olyckligt blir det om det rör sig om personer som antingen är minderåriga eller som faktiskt behöver ses till av personal som har bättre sjukvårdskunskaper än poliser och arrestvakter.

5 kommentarer:

 1. Drickandet har verkligen krupit ner i åldrarna, 14 år är ganska ungt, tråkigt!

  Det borde finnas personal på mottagningar som Maria Ungdom som har hand om aggressiva barn, det hör väl ändå ihop med alkoholen och berusningen.

  SvaraRadera
 2. Ja. Sjukvården borde ha resurser att ta emot bråkiga också.

  SvaraRadera
 3. Man tycker det. De har ju resurser för att ta hand om psykiskt sjuka som är aggressiva.

  SvaraRadera
 4. Från och med september 2011 tar Maria ungdom emot agressiv och berusade ungdomar, ingen nekas vård längre

  SvaraRadera
 5. Bra! Det var på tiden!

  SvaraRadera