lördag 25 december 2010

Medmänskliga telefonsamtal

Polisen är nästan helt beroende av att vanliga människor ur allmänheten ringer in till oss då de ser något som behöver åtgärdas. Om inte grannen ringer när han hör skrik och dunsar i lägenheten bredvid, så får misshandeln fortsätta. Om ingen hör av sig då de ser att några suspekta ungdomar kliver in i en trappuppgång och en stannar och hänger vid porten (en så kallad ”knasvakt”), så kommer ännu en familj att komma hem till en lägenhet vänd upp och ned, och länsad på allt av värde.

För några veckor sedan fick vi ett jobb där en man hade ringt om en full kvinna på en bänk. En LOB (Lagen om vård av berusade) på en bänk är ett dussinjobb, men den här gången kändes det som att det kunde ha gått illa. Det låg tomma spritflaskor och ölburkar runt omkring kvinnan, som själv var helt medvetslös. Det var riktigt kallt, åtminstone ett antal minusgrader. Och det var sent på kvällen. Dessutom satt kvinnan på ett undangömt ställe, där det antagligen inte passerade särskilt många människor mitt i natten. Min slutsats är att den vänlige unge mannen som ringde in och berättade om kvinnan (jag vet att han var vänlig och ung eftersom jag pratade med honom för att få hjälp att hitta rätt) mycket väl kan ha räddat ett liv med sitt telefonsamtal.

Då jag tänker på det fallet kan jag inte låta bli att göra en relektion till. Den medvetslösa kvinnan var ganska bastant, och det i kombination med bylsiga kläder som bara gled då man försökte få ett bra tag för att bära gjorde henne lite svårmanövrerbar. Det var ganska lugnt att lyfta upp henne, men desto svårare att få in henne i bilen. Och det är ett återkomnmande problem. Våra polisbilar har precis samma dörrar som vilka vanliga bilar som helst, det vill säga bildörrar som hamnar kraftigt i vägen om man behöver lassa in någon i bilen. Det hade varit bra mycket praktiskare om åtminstone en av de fyra dörrarna, den vid ”busplatsen”, höger bak, kunde fällas ut en extra bit för att ge lite arbetsutrymme...

5 kommentarer:

 1. Ni borde kanske ha Mpv:s typ VW Sharon med skjutdörr bak?

  Nu verkar det ju som om Saab och Volvos monopol äntligen börjar brytas.

  SvaraRadera
 2. Att ha civilkurage är självklart för väldigt många människor. Men än fler tittar bort, "lägger sig inte i" och ringer inte om de ser något/någon, inte minst vid våldsbrott/misshandel... Det är tragiskt men kan till viss del vara förståeligt.

  Jag tänker på den här notisen: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/skulle-hjalpa-misshandlades_5830231.svd

  En vänlig själ skulle hjälpa till, blir misshandlad. Den personen lär titta bort nästa gång, kan jag tänka mig...

  Själv har jag blivit försiktigare med att gå in i situationer sen jag fick barn. Men ibland är bästa hjälpen att ringa efter hjälp som i ditt fall ovan.

  Vad gäller bilar - i england har de skåpbilar med en bur bak, som hundburen ungefär men dimensionerad för människor. Såna skulle rulla på vägarna här också, kan jag tycka.

  /Pythia

  SvaraRadera
 3. En skjutdörr höger bak skulle vara perfekt, Leffe :-).

  Pythia, visst kan man i viss mån förstå personer som inte stoppar misshandlar, rån, mm, men man kan i alla fall ringa polisen. Och i många fall finns det så pass många passiva förbigående att de lätt skulle övermanna, eller i alla fall skrämma iväg, en gärningsman. Det har förresten lämnats förslag om bur bak i polisbilen, men det har nekats av det etiska rådet.

  SvaraRadera
 4. Tack för en fin insats igår vid inbrottet på första våningen, hälsar grannarna. Gott nytt år!

  SvaraRadera
 5. Gott nytt år själva! Vad gäller tacksamheten för insatsen vid inbrottet, så får jag vidarebefordra den till de okända kollegor som var på platsen...:-)

  SvaraRadera