tisdag 23 oktober 2012

Om gråzonen, viljan att hjälpa, och hur jag blev anmäld för tjänstefel

För min del började historien med att jag blev kontaktad på Facebook av en kvinna som jag hade träffat som hastigast en gång. Vi hade pratat några minuter, och hon hade berättat att hon relativt nyligen hade kommit till Sverige. Några dagar senare skrev hon och berättade att alla hennes saker var fast hos en man som hon skulle hyra in sig hos men som hade trakasserat henne sexuellt (och som sedan vägrade att lämna ut sakerna till henne för att hon hade anmält trakasseriet) och frågade om jag kunde hjälpa till. Anledningen till att hon skrev just till mig var väl delvis att hon visste att jag är polis, men kanske främst för att jag talar spanska, och hon pratade själv i princip ingen svenska. Lägenheten som hennes saker befann sig i ligger i mitt distrikt, så jag svarade lite kort att vi kunde höras dagen efter då jag jobbade dagpass för att se om det fanns något som jag som polis kunde göra för att hjälpa henne att reda upp situationen.

Fördelen med dagpass är att det faktiskt, speciellt på förmiddagen, brukar finnas lite luft i schemat (till skillnad ifrån kvällspass då man normalt åker som en skållad råtta emellan jobben). Jag pratade med min kollega, och tog sedan ett eget "HR" för att se om det gick att hjälpa kvinnan. Till saken hörde att hon också hade ett litet barn, en ca treårig tjej, vars alla saker också var instängda i den aktuella lägenheten. Först försökte vi läsa in oss lite på ärendet. sedan mötte vi upp med kvinnan och fick en mer utförlig bakgrund. Hon hade relativt nyligen flyttat till Sverige med dotterns far, som också var spanskspråkig men som hade en anknytning hit. Väl här så blev det inte som hon hade tänkt sig, och det förekommer anmälningar mot mannen i fråga om brott mot kvinnan. Till slut så lämnade hon honom. Hon hade dock ännu inte hunnit lära sig någon svenska, delvis på grund av den korta tiden i landet och delvis på grund av att man blir rätt så isolerad om man mest är hemma med ett litet barn. 

I jakten på ett nytt boende så bestämde hon tillsammans med en väninna att de skulle flytta in i en annan latinamerikansk mans lägenhet som han hyrde ut i andra hand. Vid flytten så var bara kvinnan själv och en manlig vän till väninnan, samt lägenhetsinnehavaren själv närvarande. Efter att ha kånkat in sakerna så började männen på kvällen att dricka. Då lägenhetsinnehavaren blev berusad så började han göra ovälkomna och oacceptabla sexuella närmande mot kvinnan. Den andre mannen försökte gå emellan, vilket resulterade i slagsmål. Polisen ringdes till platsen, men innan de kom fram så avvek den andre mannen, så att enbart lägenhetsinnehavaren och kvinnan var kvar. Eftersom kvinnan inte pratade svenska så tog patrullen med henne till polisstationen för tolkförhör. Det enda hon hade med sig var en handväska, resten av allt hon och hennes barn ägde och hade blev kvar i lägenheten.

Efter händelsen så åkte kvinnan naturligtvis inte tillbaka till lägenheten. Då hon tog kontakt med lägenhetsinnehavaren och bad om att få hämta ut sina saker, så blev svaret "Du får inget om du inte tar tillbaka anmälan". Hennes väninnan fick dock (tillsammans med pojkvännen) hämta de saker tillhörandes väninnan som också hade tagits med till lägenheten under flyttdagen. Kvinnan försökte då, med hjälp av tolk på polisstationen, att anmäla även detta, men kom inte ett dugg närmare att få tillbaka sina saker (utan blev hänvisad till kronofogdemyndigheten). Hon fortsatte även att försöka ringa mannen, men fick då beskedet att hon kunde glömma att få tillbaka sakerna. Sedan slutade han att svara i telefon. Det hade gått närmare en vecka som hon och dottern hade fått klara utan några av sina saker då hon kontaktade mig.

Efter ett initialt samtal så tog vi oss till lägenheten. Det var ingen där, och ingen svarade på lägenhetsinnehavarens mobiltelefon. Jag bollade möjligheten att få till en husrannsakan med stationsbefälen, men fick av förklarliga skäl nej. Då vi hade börjat ge upp, och jag hade börjat ringa till kronofogdemyndigheten för att pejla möjligheten för henne att få prata med någon där med tolk, så kom en man vandrande längs med gatan. Kvinna sa genast att mannen var bekant med lägenhetsinnehavaren. Vi tog kontakt med honom och frågade om lägenhetsinnehavaren. Han sa att han inte visste var han var, men att han kunde ringa upp. Då han gjorde det, så svarade lägenhetsinnehavaren direkt (efter att varken ha svarat på kvinnans eller mina samtal). Jag bad att få prata med honom. Det hade då även framkommit att mannen som hade kommit hade nyckel till lägenheten, så jag frågade först om det var sant att kvinnan hade saker i lägenheten. Han svarade att det var det. Jag frågade då om det var ok att vi (med hjälp av hans bekant som hade nyckel) lämnade ut hennes saker till henne. Han svarade igen att det var ok. Så då gick vi tillsammans in i lägenheten. 

Kvinnans saker låg i en stor och tydligt separerad hög i det annars helt kala vardagsrummet. Kvinnan själv och mannen med nyckel började bära ut saker, medan jag tittade på och kollegan lekte med treåringen. Kvinnan ringde dit en vän med en minibuss i vilken hon började lassa in sakerna. Då hon hade fått in de mesta av sina grejor så påpekade hon dock att två mindre väskor med värdesaker, bland annat smycken och pass, saknades. Vid det laget hade även lägenhetsinnehavaren själv dykt upp. Han svor naturligtvis att de saknade väskorna aldrig hade funnits i lägenheten, men då kvinnan ringde upp sin väninnan så fick hon höra att hon och pojkvännen mindes att de två saknade väskorna hade legat långt upp i högen med saker då de hade varit där och hämtat hennes grejer. Det fanns dock inget vi kunde göra åt det, mer än att ta upp en anmälan om olovligt förfogande. Väl inne på station så skrev vi anmälan, tillhörande förhör, och ett relativt utförligt pm om hur kvinnans saker hade återbördats. Kommentaren ifrån den granskande förundersökningsledaren då jag förklarade ärendet var "Bra praktiskt polisarbete!".

Några veckor senare fick jag ett samtal ifrån ett högre befäl på min enhet. Hon informerade mig om att hon, tillsammans med några andra höga befäl i distriktet, hade beslutat att skicka ärendet med de återbördade sakerna till enheten för polismål, "CU". Fritt översatt så innebär de att de anmälde mig för tjänstefel (ett brott som är straffbart med allt ifrån böter upp till två års fängelse). Någon hade reagerat på mitt pm, dragit slutsatsen att mitt agerande kunde vara brottsligt, och anmält det till sin överordnade. Därefter hade ärendet åkt upp i leden tills förut nämnda befäl hade beslutat att eftersom det eventuellt kunde röra sig om ett brott ifrån min sida så var det rätta att låta CU ta ställning till om det skulle drivas vidare. Det jag riskerade i så fall var dock naturligtvis "bara" dagsböter, då det i så fall torde ha rört sig om ett lindrigare fall av tjänstefel. Efter det hörde jag inget mer. Efter mellan en och två månader så ringde jag själv till CU för att höra hur det låg till med ärendet, och fick då beskedet att det var nedlagt.

Det finns stora gråzoner kring en polismans agerande kring besittning av föremål. Poliser får inte hur som helst rubba någons besittning genom att återbörda föremål till dess rätta ägare. Det finns dock tillfällen då det går bra. Om man t.ex. fångar en tjuv på färsk gärning så kan man plocka av denne stöldgodset och ge tillbaka det till den bestulne. En annan sak som poliser skall vara försiktiga med är att fråga saker. En fråga ifrån en polisman kan tolkas som en order. Man kan t.ex. inte fråga en person om det är ok att titta igenom dennes lägenhet utan att det anses som en husrannsakan. Polisen är dessutom mycket försiktigare än t.ex. åklagare med detta. Enligt lagtolkningar ifrån polisen så får du som enskild polisman inte ens knacka på dörren där en efterlyst person är skriven eller uppges befinna sig för att se om någon svarar utan ett gällande beslut om husrannsakan. Då jag har frågat åklagare samma fråga så förstår de inte problemet, utan tycker att knackandet inte alls är att jämställa med en husrannsakan. Som sagt, så finns det gott om gråzoner. Att arbeta i gråzoner är enligt min uppfattning något som man som polis gör i princip varje dag, eftersom lagstiftning aldrig kan anpassas helt till verkligheten. Vill man göra allt till 100% "by the book" så får man väldigt lite gjort och väldigt mycket skrivet. Så, för att vi som enskilda poliser skall kunna ge allmänheten hjälp, hinna svara på larm, lösa situationer och överhuvudtaget göra ett bra jobb så måste man in i gråzonen då och då. Sen skall man vara medveten om både den lagstiftning som styr agerandet och om vad syftet med en viss åtgärd är. I grunden skall allt man gör naturligtvis handla om samhällsnytta, om att hjälpa, skydda, ställa till rätta och öka tryggheten. Gråzonen verkar dock krympa snabbt då man går upp i graderna, ju högre befäl och ju längre bort ifrån gatan, desto striktare tolkningar. Och så måste det kanske vara.

Då jag såg till att kvinnan fick ut sina saker, så försökte jag både göra mitt jobb och göra det jag kände var rätt. Det är så jag jobbar. Jag var medveten om att jag begav mig in i gråzonen, men jag tyckte inte heller att jag var ute på andra sidan, inne i det juridiskt felaktiga. Alternativet att inte hjälpa henne och hennes barn kändes inte aktuellt, då de båda befann sig i en svår och utsatt situation och desperat behövde sina saker. Det var dessutom helt uppenbart att det var hennes saker som fanns i lägenheten, det sa även mannen som tidigare hade vägrat att lämna ut dem. Så jag löste problemet. Hade jag inte gjort det, så fanns dessutom risken att fler saker hade hunnit försvinna innan hon med mycket om och men hade fått hjälp av kronofogden att få tillbaka sina grejer. Men även de chefer som anmälde mig gjorde sitt jobb. De gjorde helt enkelt det som de ansåg vara korrekt enligt gällande lagstiftning, och ville få agerandet prövat av den rätta instansen, i det här fallet i första hand CU (och om det hade gått vidare, tingsrätten). Så baserat på min egen begränsade personliga erfarenhet, så verkar ryktena om "kåranda" och om att poliser håller varandra om ryggen då de begår brottsliga fel vara aningen överdrivna...


8 kommentarer:

  1. Hej! För det första tycker jag att du gjorde helt rätt. Du kollade upp att hennes historia stämde. Sedan tog du ett beslut. Beslutet tycker jag visar att du är en bra människa/polis. Att du sedan blev anmäld är också bra för det visar att polisen iaf försöker hålla koll. Att det sedan blev nedlagt tycker jag i det här fallet var helt rätt. Du och din kolega hjälpte en kvinna och hennes dotter. Tur att det finns poliser som dig/er!!!! Du gör ett bra jobb fortsätt med det :D //M

    SvaraRadera
  2. Du gjorde helt rätt! Även om du kanske inte hade all juridisk text bakom dig så har du säkerligen folkets.

    SvaraRadera
  3. Rätt agerat ibland måste man använda sin moraliska kompass och sin empatiförmåga. Även om det blir fel enligt lagen så tror jag det finns förståelse från allmänhet och domstolsväsende så länge felen är ringa och inte skadar person.

    Jag börjar mina brev till JO enligt denna välkända inledning. "jag ville så väl men det blev lite fel" (o;

    Nej Jo anmäld har jag inte blivit men anm av ledningen för att jag hjälpt målsäganden och försiktigt kritiserat utredningen. Alltid friad helt då inget brott begåtts. Dataintrång är AG favorit.

    Stå på dig Toppen bra jobbat.

    /Tomas

    SvaraRadera
  4. I mina öron låter det som att du är väldigt bra på ditt yrke! Att kunna göra skillnad för den enskilda människan måste ju i slutändan vara det som räknas.
    Och att kunna hålla fast vid det man vet är moraliskt rätt, utan att hållas gisslan av byråkrati och regler, det tyder på empati och ansvarskänsla! Jag önskar att fler kunde tänka lika nyanserat som du!
    /Tove

    SvaraRadera
  5. Utifrån det du skrivit så låter det onekligen som du agerat rätt och gjort det som även jag skulle gjort i din situation om jag vore polis.

    Och återigen ett spännande och intressant inlägg, lycka till i fortsättningen

    Krogvakt.blogg.se

    SvaraRadera
  6. Hej Martin, jag läser din blogg emellanåt och tycker att du beskriver din och dina kollegors vardag på ett både målande och intressant sätt.
    Men trots att jag själv har ett uniformsyrke (om det begreppet egentligen innebär något) blir jag alltmer bekymrad av det jag läser. Mot min egen vilja har jag sedan några år utvecklat en allt större misstro mot polisen som organisation och det som jag uppfattar som organisationens oförmåga. Det du beskriver är för mig ett typexempel av vad jag egentligen som skattebetalare förväntar mig av polisen. Ett ingripande för att uppfylla det som ”vi andra”, förmodligen lite till mans, har som uppfattning att det just är polisens uppgift att göra. Nämligen att ”Skydda, Hjälpa och Ställa tillrätta” när alla andra samhällsinstanser gått bet. Och i din egen organisation resulterar det i – en polisanmälan!
    Jag har full förståelse för att det finns regelverk och lagar som alla och envar och polismakten i synnerhet har att förhålla sig till. Men att du efter den insats du beskriver av din egen chef blir anmäld för tjänstefel är för mig ännu ett exempel på den förlamning av organisationen som verkar sprida sig från högsta polisledningen och nedåt.
    Tyvärr kan jag precis som de flesta andra bara referera till polisen och dess agerande utifrån vad media rapporterar och vad jag själv i mina ögonblickskorta kontakter med polismakten kan observera. Men din berättelse, som ju borde vara en solskenshistoria ifrån det som jag uppfattar som en vanligtvis svår och ibland tröstlös vardagsgärning, lämnar nu en bitter bismak på mig som läsare, skattebetalare och bekymrad medborgare.
    Jag började den här kommentaren med avsikten att berömma dig för det som jag uppfattade som ett gott initiativ som i vart fall går helt i linje med det som jag vill kalla ”min rättsuppfattning.” Jag känner samtidigt att hela texten blivit bitter i överkant men utfallet av hela berättelsen spår tyvärr på mina tidigare fördomar om att ni som ”gör jobbet” i en otacksam omgivning är ständigt påpassade av en väldigt, väldigt ängslig ledning som inte agerar för att komma till rätta med verkliga problem utan satsar sin kraft på att korrigera politiskt korrekta, lättfunna och ibland inbillade problem.
    Band/ Officer

    SvaraRadera
  7. Polislagen är den lag som inte Svensson har
    större inblick i.Det är den lagen som styr verksamheten.

    SvaraRadera
  8. Tack för kommentarerna! Eftersom jag är utomlands och tvingas kopiera in åäö manuellt blir det ett kort svar, men jag vill bara ännu en gång visa min uppskattning för er som tar er tid att kommentera och dela med er av era funderingar. Som jag har sagt tidigare, så hade jag lagt av för länge sedan med att blogga om det inte vore för det att det kommer in kommentarer som visar att texterna läses och uppskattas.

    Band, jag kan identifiera mig med väldigt mycket av det du reflekterar kring, även om din bild, som du påpekar, kanske är lite väl mörk...

    SvaraRadera