onsdag 20 juni 2012

En sympatisk mördare?

Relativt nyligen fick jag (telefon)vittna i en mordrättegång. Utan att gå in på några detaljer så handlade det om de samtal som jag hade med den mordmisstänkte under den tid jag och min kollega bevakade honom på sjukhus då han väntade på och fick vård för ett knivsår. Den mordmisstänkte mannen var trevlig, lugn, fundersam och till och med vänlig. Han var socialt utslagen, med en bakgrund av alkoholmissbruk, och bodde på ett stödboende, men han hade trots det ett förvånansvärt tomt brottsregister, och gav överhuvudtaget ett väldigt sympatiskt intryck. Anledningen till att han nu riskerade ett långt fängelsestraff verkade helt enkelt vara att en numera död man, som däremot hade ett digert register, hade blåst och satt sig på fel person vid fel tillfälle. Min känsla var att mannen helt enkelt hade fått nog. Han befann sig redan på botten, kände gissningsvis att han hade väldigt lite att förlora, och var inte beredd att låta sig kränkas en gång till. Jag fick nästan uppfattningen att han kände att dådet var nödvändigt för att behålla den värdighet han hade kvar. Min uppfattning kan dock naturligtvis vara färgad av att jag gillade den äldre, fundersamme mannen... Hur som helst så hoppas jag, för ovanlighetens skull, att straffet som mannen sannolikt döms till inte blir allt för hårt. Och inte bara för att han var trevlig och sympatisk, utan även för att jag kan sympatisera med hans situation och desperation. Mord är mord och skall lagföras. Det finns inga godtagbara ursäkter (hade det rört sig om nödvärn hade han inte varit misstänkt för mord). Det är dock ändå en stor moralisk skillnad på att det brister för en person som i en redan desperat situation utsätts för ytterligare kränkningar och på t.ex. ett rånmord där förövaren är 100% förövare och offret är 100% offer. Det sagt, så innebär naturligtvis det faktum att jag vet så lite om fallet och att jag är färgad av att ha träffat och samtalat med den misstänkte att jag kan ha felbedömt och missuppfattat alltihopa...

PS. Jag vet inte om dom redan har fallit i målet. Det finns dock absolut ingen information i det här blogginlägget som kan påverka återstoden av rättsprocessen. De observationer jag gjorde som ansågs vara relevanta för utredningen och som föranledde att jag kallades som vittne har sedan länge varit tillgängliga för både åklagare och försvarare, och lär vid det här laget även vara del av en allmän handling. Alla konkreta detaljer har dessutom utelämnats ifrån inlägget.

6 kommentarer:

 1. Fint skrivet. Allt är ju inte svart eller vitt./Sussi

  SvaraRadera
 2. De e klart att alla mord inte alltid till 100% är utförda av en människa som är ond. Precis som du skriver, han fick väl nog av svinet som sänkte honom psykiskt och då tog han lagen i egna händer. Tänk va skönt, det slöddret son han tog livet av, nu slipper vi ha honom omkring oss, KANON. / Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk är så snabba att dömma....

   Radera
 3. Sussi: Tack :-). Och nej...

  Patrick: Varken du eller jag vet särskilt mycket om personen som blev mördad, så vi skall nog inte, som påpekas, vara så snabba att döma. Sen, även om det nu skulle ha rört sig om en person med många stora fel och brister, så innebär det inte att han förtjänar att dö. Du får gärna komma med dina tankar och åsikter, men jag skulle uppskatta om du höll en bättre ton i kommentarerna.

  SvaraRadera
 4. Helt ärligt skaffa dig ett liv, jobbet verkar ta på dig. Du låter som Leif G W Persson och vi vet ju alla att han inte har ett liv!!!

  SvaraRadera
 5. Tja, om logiken var att för att jag låter som GW och han inte har något liv så kan inte jag heller ha något liv, så var den rätt bristfällig... Sen kan man ju även fråga sig på vad du grundar dina påståenden på, men jag tror att jag släpper det :-).

  SvaraRadera