torsdag 16 oktober 2014

Misshandlad pga hörapparaten såg ut som polissnäcka

Följande händelse har jag inte arbetat med, men jag gör ett undantag och skriver ändå ett kort inlägg om den då den pekar på ett problem som jag har berört i flera tidigare texter.

En äldre man var för första gången i en av de socialt utsatta segregerade förorterna. Han är hörselskadad, och bar därför hörapparat. När han stod och väntade på en vän så kom ett gäng killar fram till honom och frågade vad han gjorde där. En av dem började sedan anklaga honom för att vara polis, och knuffa på honom. Killen började sedan slå mot den äldre mannen, och då han försökte värja sig blev han attackerad med sparkar av ett par andra killar. Han hade svårt att orientera sig under attackerna då han förutom hörselskadan också var helt beroende av sina linser för att kunna se, och dessa höll på att åka ut på grund av slagen och sparkarna. Han försökte fly mot biljetthallen, och killarna följde inte efter in dit.

Hade inte den äldre hörselskadade mannen av en slump haft erfarenhet av att träna kampsort (karate) och lyckats hålla sig på fötterna för att sedan kunna fly mot tunnelbanan, så hade det kunnat gå mycket värre. Hade inte tunnelbaneperrongerna haft kameror så är risken uppenbar att killarna hade fortsatt misshandeln där inne. Nu klarade han sig undan med att bli blåslagen.

Det är så klart svårt att veta om killarna som attackerade mannen faktiskt trodde att hans hörapparat var en civil polissnäcka. Det är dock ganska vanligt att kollegor som arbetar civilt i området ifråga blir ifrågasatta och ibland även attackerade. Jag hade nyligen ett ärende där en grupp unga män sprang efter en kollega med det uttalade syftet att ”ta honom”. Jag minns också den person som under Husbykravallerna fick ett hammarslag i huvudet i en annan närliggande förort, och att det fanns vittnesuppgifter om att de som slog honom trodde att han var civil polis.

Hatet mot poliser som frodas i en del förorter är inte bara ett problem för polisen. Nu råkade en hörselskadad äldre man illa ut. Om det faktiskt hade varit en polis som de hade attackerat är risken uppenbar att någon av dem hade blivit skjuten. Det hade varit en tragedi och katastrof för hela samhället.

Det finns mycket att säga om orsakerna till polishatet. Grunden byggs av socialt utanförskap. Ilskan riktas mot samhället i allmänhet och polisen i synnerhet. Både hög kriminalitet och förekomsten av misstag eller dåliga ingripanden av poliser förstärker polariseringen och göder hatet. Allt detta behöver åtgärdas, både ifrån grunden och med omedelbara åtgärder. Men det vore även bra om de som har inflytande över hur det pratas om polisen, hur det pratas om samhället i allmänhet, i de mest utsatta förorterna ibland stannade upp och funderade över vilka konsekvenser en aggressiv, polariserande och hatisk jargong kan få. I det här fallet gick det relativt bra. Det kunde, som så ofta, ha gått väldigt mycket värre.


14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du tycka att det skulle vara en tragedi om någon som försöker skada (döda)en polis blir skjuten?
   Det som är en tragedi är att det finns människor i samhället vilka inte har någon respekt för andra och försöker skada/döda den som eventuellt kan tvinga dem följa lagen.

   Radera
  2. Det är en tragedi att det finns människor som attackerar andra oprovocerat. Det vore även en tragedi om någon av dem skulle bli dödad. Dessutom hade det utlöst reaktioner som hade drabbat mängder med människor, både boende och poliser. Hoppas innerligt att det inte händer.

   Radera
  3. Har faktiskt svårt att se tragedin i en situation där någon som attackerar andra oprovocerat blir tagen av daga.

   Radera
 2. Inte bra med så mycket hat. http://jmm.nu/freitag-1710/

  SvaraRadera
 3. Hej Martin,

  Jag har en fråga som jag inte på något sätt menar något illa med. Det är ju ingen hemlighet att du sympatiserar med MP som vill ha öppna gränser och i princip fri invandring. Samtidigt har vi enorma segregationsproblem i i flertalet problemområden (här är det viktigt att poängtera att det givetvis inte är invandrarens fel att det är så här, snarare rådande politiska klimat). Hur kan du med handen på hjärtat försvara en mer generös immigrationspolitik? Problemen kommer ju inte försvinna eftersom, såvitt jag kan se, ingen som helst praktisk lösning står att finna (och inget annat europeiskt land verkar ha funnit någon heller).

  Vore det inte bättre att fokusera hjälpen på plats, i ursprungsländer, och försöka reda upp situationen på hemmaplan? Områden som Botkyrka, Fittja och Rinkeby var ju fattiga även på 60-80 talet, men var ju inte ens i närheten av den misär vi ser idag.

  Stort tack för en trevlig blog,

  mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per,

   Tack för beröm. Den frågan som du tar upp är för komplex för att ge ett kort svar på, men vad gäller migrationspolitiken så handlar det för mig främst om att ge människor som flyr ifrån svåra situationer, ofta direkt livsfara, en plats där de kan känna sig trygga och starta ett nytt liv. Sen är segregationen i sig ett stort problem, samhället hade mått bättre med mer blandade boendeformer. Situationen i områden som Rinkeby kräver verkligen kraftfulla insatser av samhället på många olika plan.

   Radera
  2. Men nu är det ju så Martin som du mycket väl vet att det är under fem procent av alla asylsökande som är flyktingar enligt FN:s definition. Vad det handlar om är att de är asylsökande som söker ett bättre och tryggare liv. Att då komma till Sverige och få garanterad försörjning livet ut för sig själv och sin familj är någonting vilket man satsat allt man äger och har på. Knappt 5 procent kan inte ens styrka sin identitet eller nationalitet. Med den invandring vi har idag och antagandet att endast 5 procent av immigranterna är eftersökta brottslingar och teorister, den lägsta siffran som ligger mellan5-25 procent av undersökningar gjorda i Norge, skulle detta innebära att vi får in 2000 brottslingar i landet. Vår nationella naivitet trotsar alla gränser och det är därför fullt förståligt att polisen måste ta höjd för detta. Eftersom du är engagerad i MP finns det gott om ämnen du kan ta upp internt med dina partikamrater. Det skulle exempelvis vara roligt att höra om du kan få ett svar från Romson om varför hon begått miljöbrott.

   Radera
 4. Tack för kommentarerna. Ett förtydligande angående att Metro har skrivit en artikel baserat på mitt blogginlägg: Händelsen som jag beskriver skedde i slutet av sommaren, och är alltså inte dagsfärsk. Jag bestämde mig då för att skriva om den, men det blev inte av förrän igår. Jag skriver ofta om händelser ett tag efteråt, vilket också gör det svårare att identifiera de inblandade. Det ser jag som en fördel.

  SvaraRadera
 5. Ett annat förtydligande gällande "civilpoliser" (en term som jag själv aldrig använder). När man jobbar med spaning på olika sätt händer det ofta att man rör sig själv. Då är man av självklara skäl inte klädd i uniform. Naturligtvis kan poliser som av andra skäl arbetar civilt också röra sig i par eller i en större grupp. Däremot är det ovanligare att man rör sig själv då man jobbar uniformerat.

  SvaraRadera
 6. Det är svårare att förklara angrepp på räddningstjänst och ambulanser.

  För mig är det som om människorna som kastar sten försöker säga att de inte vill vara del av samhället.

  SvaraRadera
 7. Som det verkar Martin du ville beskriva hatet mot poliser bland ungdomar som bor i det du kallade socialt utsatta segregerade förorterna, att deras hat mot poliser är såpass stort att den drabbar civila som kommer till området. I så fall frågor så som, varför, vad har polisen gjort i dem här socialt utsatta segregerade förorter, att ha skapat så stort hat mot dem själva? Hur brukar poliser arbeta, bete sig, agera, bemöta, besvara nyfickenhet och funderingar i dessa socialt utsatta segregerade förorter? Att varit såpass betydande att till och med en misstanke om en polissnäcka i en äldre mans öra föranleder det misshandel som du beskriver mot den äldre mäniskan? Är inte det anses som ett misslyckande för polisen deras insatt och arbete i dessa förorter? Många andra frågor.


  Att det finns hat mot poliser i en del förorter måste ha något skäl. Att tro att de personer, ungdomar som bor på en socialt utsatt förort bara sådär hatar poliser är ett naivt tänkande. Det kan inte vara så att en polis blir hatat bara för att hen är en polis och gör sitt arbete. Poliser måste göra ett och annat (ex. provocerar, anklagar, ljuger, hotar, ignorerar ungdomarnas behov, respektlösa mot ungdomarna, försvarar varandras agerande osv.) att det väcker de här ungdomarnas hat mot dem. Polisen måste börja med att reflektera över sitt agerande och sitt sätt att arbeta. Kanske tala med ungdomarna och att besvara deras frågor, funderingar och nyfikenhet med respekt och glädje. En polis borde inte förvänta sig att bli älskad och respekterad utan anledning, speciellt om hen agerar på ett sätt som inte borde. Det finns förvändningar på poliser inom samhället och med stort sannolikhet speciellt bland ungdomar som vistas på de så kallade socialt utsatta segregerade förorter. Vad en polis är till för, och hur bör en polis vara och agera. Maktbruk är absolut inte något som förväntas och respekteras inte enes av vuxna, lögner, anklagelser och ignorering likaså. En polis som har blivit polis av gott skäl och försöker praktisera det goda skälet i kontakt med alla oavsett ärende och person, är garanterat att hen är omtyckt och respekterat lika mycket av de ungdomar som lever i de socialt utsatta segregerade förorterna, om inte ännu mera.


  När det pratas om händelser och personer som på något sätt har samband med ”socialt utsatta segregerade förorter” låter som det pratas om dumma personer som hela tiden är arga, aggressiva och att utan anledning börjar de attackera och slås osv. I så fall den som tror det och av någon anleding hamnar på någon av dem socialt utsatt segregerad förort, också borde ha förståelse och kan vara såpass förnuftig att kunna fundera över sitt beteende. Exempelvis att inte vara respektlös och provocerande mot de mäniskor, ungdomar som kanske kommer fram och är nyfikna på vad du gör där eller annat samtal.


  Av fall beskrivningen framgår inte om den äldre mannen har fått frågan av någon av killarna, vad han har i örat, inte heller framgår om den äldre mannen försökt berätta för de unga killarna att det är hörapparat visa och förklara för dem. Eller så har han blivit arg på killarna att det inte angår de. Den äldre mannen som har tränat karate borde ha förstått att tala och förklara för de ungdomarna var mera vuxet än att lita sig på sin karate styrka, som verkar varit.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarade på denna igår men det verkar aldrig ha blivit postat. Det första problemet med din text är att du antar att polisens agerande är den enda faktorn för polishat. Detta är med stor sannolikhet ett helt felaktigt antagande. Det finns även saker som grupptryck och ryktespridning.

   Ett annat problem är att enbart skylla allt på polisen inte löser något öht. Även om det finns rövhål bland polisen så finns det ingen anledning att hoppa på, en för dig, okänd polis eller ge den individen skit. Deras arbetsmiljö är nog tillräckligt dryg som den är och jag ser ingen anledning till att göra den drygare i onödan.

   När det gäller mannens agerande så presenterar du ett utmärkt exempel på "victim-blaming". Dvs det är den som blev utsatt för ett brott som borde ha agerat för att se till att förövarrna inte skulle begå ett brott ...

   För det är i stort irrelevant hur mannen agerade, så länge han själv inte gick fram till individerna och startade bråket ...

   Han har den fulla rätten att inte svara dem på frågor men de har ingen rätt att börja sparka på honom ...

   Radera
 8. Ber om ursäkt för att jag såg de här kommentarerna sent. Hur som helst, jag håller till 100% med om svaret ovan. Visst finns det poliser som beter sig illa, men att vända och alltid skylla allt på offret för en attack (tom en äldre hörselskadad man) visar att man helt har tappat möjligheten att tänka objektivt, nyanserat och humanistiskt i en viss specifik fråga utan bara håller på/försvarar "de sina". Den tendensen är dessvärre vanlig, och finns för övrigt även bland poliser...

  SvaraRadera