söndag 7 april 2013

Om ett personrån, samt om lidande, sorg och ilska.

Jag var nyligen med på ett förhör med en tjej som hade blivit brutalt nedslagen och rånad för ett tag sedan. Med tanke på att det förekom grovt våld mot huvudet så var det tur att hon inte fick några permanenta men. Men även om kroppen hade läkt relativt fort så hade hon av förklarliga skäl stora sår kvar i själen. Det blev under förhöret och samtalet däromkring tydligt hur flickans liv hade förändrats, hur världen för henne hade blivit en farligare, ondare plats. Och hon var i högstadieåldern.

Då man som polis och medmänniska sitter med en person som så uppenbart fortfarande lider, som bryter ihop flera gånger under förhöret för att hon tvingas minnas, så gör det ont inombords. Nu fanns det i det här fallet lyckligtvis en kärleksfull och stöttande familj, och flickan har regelbunden kontakt med stödcentrum för unga brottsoffer för att bearbeta traumat (förmedlad genom polisen), så förhoppningsvis så kommer hon successivt att kunna gå vidare, lägga händelsen bakom sig. För många är det ännu värre. En del invalidiseras, andra, speciellt äldre, begränsas så av den rädsla som ett brott orsakar att de knappt vågar sig ut genom dörren mer.

Det är alltid sorgligt att se människor lida, oavsett vad som har orsakat lidandet. Poliser och andra yrkeskategorier som regelbundet möter människor som har det svårt måste konstant hantera balansgången mellan att låta sig påverkas av eländet, att känna och visa empati, men att samtidigt då situationen är över kunna distansera sig en aning för att inte konstant bära på omgivningens alla sorger.

Det är dock skillnad på sorg och ilska. Den ilska som i alla fall jag känner för att några yngre kriminella tyckte sig ha rätt att attackera den här tjejen och sparka på hennes huvud för att de ville ha en mobiltelefon att sälja är en av anledningarna till att jag valde att bli just polis, och inte söka mig till något av alla andra yrken där man också har möjlighet att hjälpa. Att människor kan bete sig så mot andra människor gör mig vansinnig, och motiverar mig i att vara en del av polisens ständiga kamp mot kriminalitet.

För vår del så återstår det svåra uppdraget att leta reda på gärningsmännen, utan varken teknisk bevisning, övervakningskameror eller andra vittnen. Och det är inte bara för den traumatiserade tjejen och hennes familjs skull som det är viktigt, utan för alla andra möjliga framtida offer, alla personer som har tillräckligt svårt att fysiskt försvara sig mot en plötslig attack och som när som helst själva kan få tillvaron raserad av samma gärningsmän.

Man möter många människor i kris i det här yrket, men vissa berör en mer än andra. Denna flickan var en av dem. Jag hoppas innerligt att hennes läkningsprocess går bra!

12 kommentarer:

  1. Var det män eller kvinnor som rånade henne på mobiltelefonen?

    Mvh Per

    SvaraRadera
  2. Det var män. Som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Martin, har du någon mail?
      Har en fråga att ställa dig, privat.

      /krogvakt

      Radera
    2. martin.marmgren@gmail.com

      Radera
  3. Kan man inte bara Sätta fotboja på alla dömda

    SvaraRadera
  4. Börja leta i Rinkeby...

    SvaraRadera
  5. Kan det vara så att de anser sig ha den rätten för att de kan? Ingen får kränka deras integritet genom att säga åt dem att ta av kepsen och sitta tyst i klassrummet. Att inte klottra. Att inte planka. Att inte snatta, och så vidare. Plötsligt har de glidit på en räkmacka rätt in i en situation, grovt rån, som får så starka konsekvenser för såväl offer som gärningsman och blir mäkta kränkta över att tvingas ta konsekvenserna. Jag gillar inte att det gnälls på polisen för att de ingriper vid små brott. Om små brott stävjas så är det färre som strävar vidare mot grövre brott. Oavsett om man kommer från Rinkeby eller Svenneryd.

    SvaraRadera
  6. Tack för kommemtarerna.

    Fotboja tycker jag personligen är ett bra straff/verktyg. Hur länge man sedan behöver ha den beror ju på straffsatser (dvs inte särskilt länge...).

    Jag håller med om att det behövs sättas gränser för ungdomar, och inte bara (eller ens främst) av poliser. Sen finns det tyvärr en del personer som helt enkelt inte verkar känna särskilt mycket empati för andra människor. Sådana blir alltid farliga, speciellt för utsatta/sårbara.

    SvaraRadera
  7. hej :) jag håller på med ett skolarbete om polisyrket och skulle behöva ställa några frågor via mail.. skulle vara tacksam om du ville hjälpa mig, isf skicka till samuelsson-98@hotmail.com

    SvaraRadera
  8. Ber att få lyfta på hatten för gediget och professionellt arbete. Uppskattar även den här typen av "kompletterande" info kring ert värdefulla, men många gånger otacksamma arbete.

    SvaraRadera
  9. Tack så mycket, Zeniamar!

    Samuelsson, jag har mailat dig nu (bättre sent än aldrig...).

    SvaraRadera
  10. Hej Martin och tack för att du är en god person!
    Jag tillhör den lilla klick som blivit utsatt för det mesta vad gäller gatuvåld.
    Allt hemskt började med en beskjutning i tunnelbanan, sannolikt från en loftgång på sent 70 tal.

    Några år senare hade jag otur att missa ett pendeltåg i Trångsund. Då var det en toker som sköt på mig med sex skott. Jag var ensam på perrongen, vilket kanske var tur.

    Sen har våldet bara fortsatt. Får några år sen blev jag och en kvinna jag kände jagad av en galning med kniv i Norsborg. Vi hade en enorm tur som klarade oss.

    Fram tills dess har jag alltid skämtat bort våldet mot min egen person, men efter nästa händelse, har verkligen mitt liv förmörkats.

    Det var i September förra året jag blev överfallen i en av Södertäljes gångtunnlar. Fem gärningsmän, alla invandrare, som försökte sig på ett rånöverfall. Efter vad jag förstått var de beväpnade med pistol. Det lär ha kommen en ung tjej efter mig, som inte hade samma tur.
    Den stackars kvinnan tänker jag ofta på, med sorg.

    Jag lovar, att blir man överfallen, så spelar busarnas etnicitet ingen som helst betydelse, man vill bara där ifrån.

    Detta har definitivt tagit knäcken på mig, men det skulle bli värre ....

    Tidigt i våras, efter mina försök att komma till rätta med rädslan att gå ut, så gick jag ned till Södertälje Centrum, men paniken kom smygande. Jag kan inte kontrollera den numera, men gick in på ett café för att kunna andas bättre. Fel café dessvärre, för där blev jag hotad av fem medelålders figurer, sam jag antar tillhör maffian. De hotade mig, för de trodde jag fotograferade dem.

    Numera går jag helst inte utanför dörren, och absolut inte ned till centrum, inte ens dagtid.
    Jag är rädd för alla höga ljud, rädd för steg i trapphuset, rädd för nästan allt. Nattsömnen är det illa med, mardrömmar innehåller ofta våld.

    Jag har upplevt många sorger och hemska saker, men att bli utsatt för våld gång på gång, bryter ned en totalt. Att vara utan arbete gör det hela inte bättre. I ensamheten då kommer alla tankar, sen tårarna och en ångest jag försöker behärska.

    Resultatet är att ingen orkar lyssna, vännerna flyr och hör aldrig mer av sig. Vardagen fungerar inte alls. Det är bara ångesten som finns kvar.

    De dagar som är "bättre" dagar, undviker jag helst människor, och går ut i en lugn skogsmiljö. Där kan jag känna en viss trygghet.

    Vissa kvällar hoppas jag bara att jag inte vaknar nästa morgon, får då vaknar man upp till rädslan igen.

    Men det finns en sak som är ännu värre!
    Berättar man detta för ex v någon gammal kompis sen tonåren, så möts man ofta om misstroende, och det känns som ytterligare ett överfall.

    En sak kan jag lova, skulle dessa och andra gärningsmän veta vad de ställer till med, skulle de aldrig någonsin göra någon illa.

    Jag känner inget hat till gärningsmännen, men jag föraktar deras gärningar ....

    Min väg tillbaka, ska jag nog klara, men den kommer att vara mycket lång och ensam. Fast ibland tror jag att jag inte kommer att klara det, men jag har ju inget alternativ.

    Vänligen, en rädd och mycket ensam, men inte hatisk,
    Stefan

    SvaraRadera