torsdag 18 april 2013

Om stenkastning och barn som ogillar polisen


Det här blogginlägget har länge legat och ”samlat damm” . Efter att ha funnits i datorn ett bra tag så skrev jag klart texten för någon månad sedan, men hade då av flera anledningar ingen lust att publicera den. Mitt behov att förklara mina funderingar kring det här blogginlägget ledde till den här texten på min andra blogg.

Det går ut ett larm om slagsmål med tillhyggen på ett lokalt torg i Södra Järva, ett segregerat och marginaliserat område i Stockholms västra förorter där bland annat Rinkeby och Tensta ingår. Då vi kommer fram är ingen av dem som har drabbat samman kvar på torget, däremot finns det en hel del ungdomar och barn kvar på platsen. Jag går fram och pratar med några ungdomar, tar av handskarna och sträcker fram handen för att hälsa. Någon tar den, andra gör det inte. På frågan om vad som har hänt så får jag dock bara "ingenting" till svar. En del av dem är neutrala i sin framtoning, andra flinar öppet som för att säga "tror du verkligen att vi skulle berätta något för dig". Det är uppenbart att många, om inte alla, av dem vet vad som har skett, men att de inte har någon avsikt att berätta något. Jag går istället fram till några små barn som leker i närheten. Efter att vi har hälsat på varandra så börjar de självmant att berätta om slagsmålet de sett på avstånd. Förutom ungdomarna som jag precis pratat med, så pekar de ut två tjejer som står med sina cyklar en bit bort som skall ha sett det hela. Jag tackar barnen och går för att prata med de två tjejerna, som är i 12-års åldern. Jag presenterar mig och sträcker igen fram handen för att hälsa. Ingen av dem tar den. Jag försöker få till stånd ett samtal, men tjejerna säger bara korthugget att de inte har sett något.

Jag och en kollega får nu i uppdrag att genomföra en dörrknackning i ett stort hyreshus som ligger i närheten av torget. Få öppnar dörren då vi knackar. En man, som själv inte hade sett händelsen, säger att det troligtvis var en uppgörelse om droghandeln på torget, det handlas ibland helt öppet, och det är väldigt otryggt att vistas här. Varför gör vi inget? Jag säger att vi gör så gott vi kan, men att vi är beroende av att folk pratar med oss, meddelar då det händer något, tipsar, med mera. I en annan lägenhet öppnar en ung man som är och besöker sin flickvän. Han kom dit precis då slagsmålet hade brutit ut, och berättar allt han mindes. Efter förhöret så samtalar vi kort, och det visar sig att hans flickvän, som flyttat till Stockholm ifrån en annan del av landet, inte hade någon aning om hur området där hon hade fått en lägenhet var. Mannen säger till flickvännen att "Nu måste du verkligen flytta här ifrån! Det är inte säkert att bo här!". Jag kan dessvärre inte säga emot, eftersom området har en extrem överrepresentation vad gäller både antalet verksamma yrkeskriminella och vad gäller brottslighet som skapar otrygghet för de boende. För inbrott ligger man till exempel enligt vad jag har fått höra av en insatt kollega i särklass högst i norden och i en undersökning av stiftelsen ”Tryggare Sverige” om otrygghetsfaktorer fick Tensta ett ”extremt högt värde” och framstår som den otryggaste stadsdelen i landet (med Rinkeby på tredje plats). Jag tackar dem och fortsätter dörrknackningen.

Kort därefter hör jag en kraftig smäll och känner hur det bränner till på min arm. Jag vänder mig om, men ser inte vad som kan ha orsakat smällen. Sedan lägger jag märke till en sten, knappt knytnävsstor, som ligger vid mina fötter. Jag inser då att det är någon som har kastat den på mig, och att smällen måste ha kommit ifrån att en sten träffade plåtstaketet på utsidan av loftgångarna där jag stod. Jag larmar ut på radion vad som har hänt. Stenkastarna verkar ha sprungit iväg, men en kollega skickas nu upp till det parkeringsdäck ifrån vilket stenarna kastades för att vakta, medan resten av oss fortsätter utredningsarbetet. Medan kollegan står där uppe blir det inga fler försök till attacker, men han utsätts för konstanta verbala påhopp av ett gäng 10-åriga barn som håller till på en lekplats i närheten. "Fuck Aina!", "Stick härifrån!", etcetera. Hans försök att börja prata vänligt med barnen leder ingenstans, så efter ett tag så nöjer han sig med att bara ignorera dem. När vi är klara på platsen så blir vi tvungna att hämta upp kollegan på parkeringsdäcket sist, för att säkerställa att inga stenar kastas på oss därifrån då vi lämnar.

Händelsen som jag berättade om är bara ett vardagligt exempel på hur det kan vara att arbeta som polis i de mest utsatta segregerade förorterna. De allra flesta människor man möter är naturligtvis vänliga och ofta tacksamma att vi är där, men en förhållandevis stor grupp, speciellt bland unga, är misstänksamma och till och med hatiska. Det leder på närmast daglig basis till betydligt värre händelser än den jag precis berättade om.
Kollegor har utsatts för planerade bakhåll och rent livsfarliga attacker. Även ordningsvakter, väktare och brandkår attackeras. Det är naturligtvis ett mycket större problem för oss som jobbar där än att små flickor vägrar att prata med polisen och att små pojkar skriker "fuck aina". Men fenomenen hänger ihop, och frågan som jag har ställt mig många gånger är vem som har lärt dessa barn, varav en del knappt verkar ha börjat mellanstadiet, att ogilla eller hata polisen? Det beror garanterat inte främst på egna negativa erfarenheter, då barn i den åldern i princip aldrig har med polisen att göra. Visst kan några av dem ha äldre bröder som är yrkeskriminella och därför varit med om hämtningar eller husrannsakningar, men det är frågan om en liten minoritet. Och visst kan det till viss del bero på dåliga ingripanden som bevittnas och återberättas, men min erfarenhet är att de allra flesta poliser i mitt distrikt gör precis som kollegan i händelsen jag berättade om, bemöter förolämpningar genom att försöka vara vänliga eller genom att ignorera dem. Nej, det går inte att förstå hatet mot poliser genom att enbart stirra sig blind på polisens eget agerande.

Förklaringen till hatet och missaktningen måste även sökas i de hatandes situation. Socialt utanförskap är en grogrund för hat, våld, och kriminalitet. Men även om kampen mot det sociala utanförskapet, kampen för lägre arbetslöshet, bättre skolor, tidigare och kraftfullare sociala insatser för att hjälpa familjer med problem, är det främsta och viktigaste sättet att bekämpa både utanförskap och kriminalitet, så räcker det inte som förklaring till varför en brandbil inte kan åka in i Rinkeby utan att riskera att utsättas för stenkastning eller att en polisbil inte kan parkeras i Tensta utan att riskera att få däcken sönderskurna. Som Stefan Fölster påpekar i en artikel på DN Debatt, så finns det stort socioekonomiskt utanförskap även i en del mindreorter. Jag har dock inte hört berättas att brandkåren behöver poliseskort i Munkfors, inte heller att andelen bostadsinbrott ligger skyhögt över riksmedel i Ragunda eller att polisen utsätts för planerade bakhåll i Töreboda. Dessa kommuner ligger ändå i topp i Sverige vad gäller de faktorer som Fölster använde för att mäta "sociala problem" (arbetslöshet, skulder hos kronofogden, med mera). Jämförelsen mellan kommuner är naturligtvis inte rättvis, men ger ändå en tankeställare.

Så vad beror då hatet och attackerna på? Min uppfattning är att det i vissa socialt marginaliserade och segregerade miljöer formas lokala subkulturer där en del ungdomar tidigt får lära sig av sin omgivning (inte av föräldrarna utan äldre barn och unga vuxna) att polisen är elak och förtrycker förortsbor, samt att samhället struntar i förorten. Det är inte bara det att polisen utmålas som en fiende som helst skall försvinna helt ifrån området, många ungdomar ser även kriminella som respekterade förebilder. Männen och pojkarna som stjäl ifrån och rånar deras föräldrar är alltså förebilder, medan de poliser som trots allt är där för att skydda och hjälpa de utsatta och svaga, brottsoffren, är fienden och de som står upp för ett brottsoffer genom att modigt berätta vad denne vet om exempelvis ett rån är en "golare", och därigenom förkastlig? Hur kommer det sig att så många ungdomar, som själva inte är kriminella, har värderingar som till 100% handlar om att stärka de kriminellas status och förenkla deras "arbete" och rekrytering, trots att dem som främst drabbas av de problem och kränkningar kriminaliteten innebär är deras egna släktingar och grannar? Viss del av skulden ligger absolut hos polisen, då man som kollektiv/myndighet historiskt har gjort sig skyldig till många kränkande ingripanden och brister i kommunikationen. Det är dock svårt för alla de nu aktiva kollegor som varje dag gör sitt bästa för att ha ett bra bemötande att göra något åt. Att bilden av polisen i förorten verkar präglas av enskilda/gamla misstag och kränkningar istället för hur de flesta av oss är och jobbar idag beror nog dock mycket på rent lokala subkulturer där ungdomar lär sig av personer (exempelvis kriminella) vars status stärks av misstron och hatet. Men den negativa bilden av polisen är också en del av en världsbild där polisen är en förtryckare och samhället har svikit/saknar legitimitet som delas och sprids av så pass många med inflytande i förortsmiljöer att den har fått ett eget liv.

Så vad kan man göra åt problemet? Naturligtvis behöver polisen kontinuerligt bli bättre, både strukturellt/som myndighet och alla vi som på ett individuellt plan möter människor i förortsmiljöer. Och självklart måste samhället satsa i de här miljöerna. Sen tror jag att alla som har inflytande över de berättelser som ökar konfliktnivån och försvårar dialog behöver ta ett ökat ansvar, oavsett vilken ”sida” man står på. Utan samtal och respekt kommer de här problemen bli betydligt svårare att lösa.

54 kommentarer:

 1. Martin Marmgren. Inte ens en politiker, utan en polis, som vågar ta debatten. Det är precis rätt debatt du tar. Och det är jättebra om du hörs o syns mer.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Man ska passa sig där, en 10 kg iskocka missa mig med 20 cm direkt ovanifrån för något år sen! Hoppas de gick bra med armen!

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet Martin och viktigt att skriva om stenkastningen. Detta slipper ju de flesta uppleva när de jobbar. Människor kan nog förstå att det kan vara svårt att sortera händelser man upplever som polis och att inte göra generaliseringar och få fördomar av det man upplever i det område man jobbar. /Jon.

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarerna! Tror också att de här problemen måste diskuteras, Aleks. Det gick bra med armen :-). Alltid kul när du tittar in, Jon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med en polis som vågar yttra sig om problemen. Tummen upp för dig!

   Radera
 5. Bra skrivet, men skrämmande.

  SvaraRadera
 6. Undrar vad som skulle hända om bostadsfrågan var bättre löst, så att folk hade reell valfrihet bland olika områden att bo i. Skulle defunkta områden helt enkelt avfolkas? Jag misstänker att många föräldrar med kids som bli samhälls-fjärmade av ett dåligt socialt klimat egentligen skulle vilja flytta därifrån.

  Jag associerar till hur skolklasser som får en taskig stämning och subkultur splitras för att få bukt med problem, vilket väl i alla fall ibland fungerar?

  SvaraRadera
 7. Kan man generellt säga att araber, BalkanFolk muzlimer/mellanöstingar, negrer och ZiggeROM
  o TiggeROM (samma folk i grunden) och Illegala Invandrare tycker sämre om polisen än infödingarna?

  Samtidigt som judar också är mellanöstingar men verkar gilla polisen förutom i Malmö,
  där de tycker att de andra mellanöstingarna får härja för fritt

  Mr Corruptio kommer visst från balkan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. tråkigt att en bra och seriös artikel av Martin skall få svar som detta, just dessa åsikter tillför ännu mer hat i samhället.

   Radera
  2. Burdust formulerat absolut....men han/hon har inte helt fel för sig tyvärr! :(

   Radera
 8. I Springfield i USA har polisen börjat tillämpa den militära metoden Counter-Insurgency, COIN, i samhället för att skapa förtroende hos folket och engagera dem mot gängen. Kanske vore något för svenska polisen också? I Husby till exempel.
  http://www.youtube.com/watch?v=5Op8d1je1K0&feature=player_embedded

  Bästa hälsningar
  Robert Johansson

  SvaraRadera
 9. Martin,

  jag önskar att dina ledaregenskaper, värderingar, kunskaper, erfarenheter och insikter var mer vanligt förekommande inom "etablisemanget", inte minst hos våra politiker, opinionsbildare och medierepresentanter!

  --Tommy

  SvaraRadera
 10. Hade någon av er läst Dispatch International istället för att tro på allt skit som Aftonbladet och TV4 berättar så hade ni kunnat se att det finns ganska omfattande forskning angående vad som händer när kusiner gifter sig med varandra under många generationer. T ex visar den att genomsnittsintelligensen i flera muslimska länder är under 70 medans de flesta västerländska kulturerna har ca 95 i genomsnitt. Med de vill jag inte påstå att de är bara dumma men däremot sjunker empatiförmåga och medkänsla.. vilket kan förklara en del råa övergrepp såsom gruppvåldtäkter, misshandlar och flera djurplågerifall. Det är inte speciellt vanligt hos västerlänningar att sätta eld på bilar eller kasta sten även om vi kan vara missnöjda. ÖPPNA ÖGONEN FÖR SNART GÅR NI RUNT I BURKA ELLER HUVUDDUK OCH HAR SAMMA VÄRDE ELLER LITE MINDRE ÄN EN HUND!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet och tänk om alla hade fått möjligheten att läsa DI.

   Radera
  2. Försök engagera dig i andras verklighet och liv!
   Du har just läst ett blogginlägg av någon som gick till jobbet och fick en sten på sig för att han brydde sig om människor som du bara förolämpar.
   Skäms!

   Radera
  3. Jag vet inte vad det är du försöker säga. Ska vi kasta ut folk för att de har lägre IQ? Istället för att göra vårt bästa för att utbilda dem? Hur stor är sannolikeheten att folk som gjort det förut gifter sig med kusiner tre generationer efter de kommit till Sverige? Om vi integrerar dem väl, inte så stor. Brist på utbildning och en lugn, trygg uppväxt kan också skapa beteenden som leder till gruppvåldtäckter och allt vad du säger. Ska vi sparka ut folk för att de blivit behandlade illa? Istället för att försöka behandla dem väl och göra en bättre värld? Du talar som att du vill avla en överlägsen ras i sverige, där alla som begått ett misstag, eller vars föräldrar begått ett misstag, inte får vara med. Alla som blivit sexuellt antastade som barn ska kastas ut, för de kan bli sexförbrytare själva, är det så du tänker?

   Det är inte mitt Sverige du talar om, inte det Sverige som jag vill ha. Jag vet inte om vad du säger är sant, men oavsett om det är det, förstår jag inte vad du menar med det. Ska vi bara ge upp, istället för att leta efter lösningar? Det låter som att det är ett land av rädsla, där vi ska gå runt och vara rädda för att "de andra" ska ta över, du vill ha. Det är inte mitt Sverige.
   // Anna

   Radera
  4. Anna....du borde vara rädd, som kvinna är du inte värd mycket i deras värld. Det handlar inte om att kasta ut folk med lägre IQ, det handlar om att kasta ut de som inte kan bete sig o ta seden dit de kom.

   Radera
  5. Anna jag antar att du har fått "ditt Sverige" som du vill ha det i Husby, Norsborg och alla andra ställen där det bränns bilar och kastas stenar nu. Mitt inlägg var bara en förklaring till varför vissa gör saker som vi normalt inte gör här. Och många hämtar fortfarande kusiner från sina hemländer när det är tid att gifta sig så din teori stämmer inte där. Men jag antar att du är villig att lägga ytterligare miljarder på att bygga upp förstörelsen efter upploppen.. en eloge till dig för jag är inte riktigt lika nöjd med det. Dessutom behöver jag inte skriva anonymt för jag står för mina åsikter.

   Radera
  6. Sverige har haft många kravaller långt innan det fanns några muslimer här. Läs på.

   Radera
  7. Nu pratar jag om att integrera väl, vilket på många sätt är att "ta seden dit man kommer". IQ tror inte jag har mycket att göra med det, det har att göra med hur man blir välkomnad och att samhället tar sig an individer och lär dom att bli medborgare. Det är ingen lätt uppgift, och visst kostar det på. Det här är ju trots allt människor där många inte ens egentligen vill vara här, de vill vara i sitt eget hemland, men kan inte längre. Alla förorter är bevis på att vi inte lyckats med integrationen så väl som man skulle vilja, inte att situationen är hopplös, det måste finnas fler sätt. Bara från vad jag kommer på just nu, varför inte en "prov-period" där du släpps in i landet men det räcker med ett brott så är du ute igen, men det kan naturligtvis också bara öka rädslan för polisen. Framförallt handlar det kanske om att göra polisen till människor och till medmänniskor istället för fienden.

   Den här kulturen av barn som hatar polisen är förresten inget unikt för förorter med dominerande invandrarpopulation. De må inte kasta sten, men även välbärgade borgarbarn i mina hemtrakter tycker det är häftigt att svära efter polisen och peka fingret åt polisbilar, även de som sen växer upp och blir poliser själva. Det här med att använda barn som "vapen" genom att lära dem saker som att hata auktoritet är inget nytt i världen, om jag minns rätt har man pratat om att lösningen är att få folket eller gruppen att börja polisa sig själv; att deras uppfattning som grupp måste förändras till att känna sig som en del av samhället så att de själva står upp och säger ifrån och lär sina barn att stå emot indoktrination.

   Jag håller också med posten över mig. Och jag skrev anonymt för att jag inte har ett konto här och heller inte vill ha ett. Ofta kommer vem man är bara i vägen för vad man försöker säga. // Anna

   Radera
 11. Hej Martin!
  Tack för att du delade med dig av en del av din vardag. Jag arbetar också med dessa ungdomar men i deras vardag ( skolan) Så i dag har det varit många diskussioner om det som hände i Husby. Som lärare försöker vi få en bra diskussion runt det som hänt. Men tyvärr lyckas man inte hela vägen ut, då vi har ungdomar som har en massa konstiga föreställningar runt polisens arbete. Dessutom tycker de att det är helt ok att bränna bilar för ägarna får i alla fall ut på försäkringen,,, Hm. Vad gör vi som har dessa ungdomar i vår vardag? Vi måste på något sätt förändra deras syn på sig själva, då de ser sig själva som offer av vårt samhälle.

  SvaraRadera
 12. Varför inte skriva vad problemet egentligen handlar om dvs. en viss grupp invandrare som bekänner sig till en viss ideologi. Denna ideologi har dessa ungar matats med sedan de var bebisar och har fått lära sig att enligt deras hjälte och sagoboken de tror så blint på så är det fullt tillåtet, till och med önskvärt att utöva våld mot allt som representerar fienden dvs. allt och alla som inte bekänner sig till denna ideologi och allt som representerar västvärlden.

  Detta är vad problemet i grund och botten verkligen handlar om men ingen vågar tala om detta i Sverige som nu sakta men säkert är på väg att sjunka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken enkel värld du lever i!
   Men den måste vara skrämmande för dig.

   Du skulle må bra av att träffa nya människor.

   Om jag läser rätt mellan raderna så skulle du behöva träffa lite vettiga muslimer. Det är inte alls så svårt som du tycks tro :-)

   Radera
  2. Herregud, du verkar ha hittat svaret på allas lösning, inte!
   Kolla dig själv djupt in i spegeln och försök förstöra hatet du har i dig.

   Om du ska genaralisera alla efter några enstaka så kan jag dra upp vår käre Helge Fossmo om du minns honom. Ska jag dra alla över en kam efter hans beteende??
   Gå och utbilda dig istället!

   Radera
  3. Skulle nog tro att de flesta av dessa ungdomarna är, om alls, svagt religösa, och bryr sig betydligt mindre om Allah, än om att "svenne-ungarna" har mer moderna smartphones, märkeskläder och stabil hemmasituation.

   Desperation, stolthet, avundsjuka, idoliserande av de som tar det de vill ha. Det är vad som skapar arga ungdomar.

   Radera
 13. Starkt av dig som orkar jobba i den miljön. Tyvärr så kommer inte föraktet enbart komma från dessa grupper ju längre förfallet pågår. Den grupp som ska vara den "starka och hederliga" kommer fatta beslut som är emot den bana som makten slagit in sig på.

  SvaraRadera
 14. Bra skrivet, men jag tror din text är ganska mycket förskönad från er sida.
  Poliser är oftast inte så trevliga med god ton och hållning mot vissa medmänniskor som du försöker framhäva här,(många poliser är bra och vettiga och många är rötägg) tror det är rent ut sagt rappakalja när du menar att de poliser du jobbar med alltid visar god respekt utan att missbruka en del av er makt ni har,verbalt eller av annan sort.
  Förstå mig inte fel, det är inte bra någonstans att ni får stenar kastade och inte kan göra ert jobb, inte bra någonstans och jag tycker inte det är rätt det som händer i husby m.m. nu, men kan på något sätt förstå deras tankar.
  * Slå en hund tusen gånger, för eller senare biter den tillbaka.

  Tror också det här med golandet har mer med att du kan själv komma till stor skada om du golar, det du vittnar om kommer stå i brottspapperna när åtalet är klart och då blir det stora problem för den som vittnat även om människan får fängelse.

  Starkt av dig att debattera om detta och det har du min respekt för.

  // Sosso

  SvaraRadera
 15. Du lindar in ditt inlägg i början men även på slutet med lite beröm och "klapp på axeln". Detta gör du för att få ditt inläggs innebörd att väga mer seriöst och att inte vara så avfärdande. I själva verket skulle du vilja skrika att du hatar allt i samhället som styr över dig, så även polisen. Ledsen grabben men det lyser igenom allt för väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså,det gör jag? Jag hatar allt i samhället som styr mig? Berätta varför jag gör det?
   Eftersom du verkar känna mig och vet vem jag är/mina värderingar är så kanske jag ska låta dig ta över min röst?
   Jag ger "klapp på axeln" till de som förtjänar beröm, jag tycker inte allt och alla är avskum, men du verkar leva i en bubbla som tror att alla poliser,politiker osv.osv. är goda och behandlar alla lika och bra.
   / Sosso

   Radera
 16. Är allt alltid det svenska samhällets fel? Eller kan det rentav vara så att invandring och invandrare faktiskt är problemet och att Tage Erlander hade rätt när han yttrade: -"Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden."?

  SvaraRadera
 17. Aina och dialogpoliser fungerar uppenbart inte så varför inte slå till hårt, gripa alla bråkstakar och få dem dömda och utvisade - det fungerar uppenbarligen utmärkt på andra håll.

  SvaraRadera
 18. Way to go, Martin. Nu fick smånassarna ett uttrymme att ventilera sina åsikter om utvisning och hårdare tag. Södra Järva närpolis fick stänga ner sin Facebook sida då de inte hade tid att rensa bort alla rasistiska kommentarer. Bara en tanke. Alla ställer frågan om varför Husby brinner, men mycket få svarar, vilket gör att SDs svar får stå oemotsagda. "Järvalyftets" nedmontering av förorten är anledningen. Dödsskjutningen bara gnistan. Jag säger inte att det är rätt att bränna bilar. Jag tycker att det är fruktansvärt. Men lösningen är inte polisiär, den är politisk. Och handen på hjärtat Martin, Ragunda är lite mindre. Och där byggs inga ghetton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen när är det rasistiskt att vilja slippa våldsamma upplopp? Sen när är det rasistiskt att volja slippa regelrätta bakhåll på lokaltrafik, brandkår, ambulans och polis? Sen när är det rasistiskt att vilja slippa rånande, misshandlande och våldtagande "gäng"? Sen när är det rasistiskt att vilja använda resurser på dem de ursprungligen var avsedda för (svenska barn, sjukvård, vägar, försvar och pensionärer) istället för att kasta dem in i de svarta hål invandrarnas problemförorter är?

   Vilka är "småpnassar"? Är saklig välgrundad oro, ifrågasättande och kritik verkligen rasism och nazism?

   Vilka av SD:s svar är felaktiga?

   Radera
  2. Se t ex kommentaren Anonym20 maj 2013 14:41 ovan. Sådana kommentarer är rasistiska och gjorde att södra järva närpolis fick stänga sin facebook. Det Martin måste förstå är att han är ansvarig för de kommentarer som skrivs på hans blogg.
   Jag har inte påstått något av ovanstående.
   Jag tycker själv att skattepengarna ska gå till välfärden. Och nej, det är inte till förorterna pengarna går.
   Smånassarna är de som köper SDs enkla svar, att det är invandrarna det är fel på.
   Tja, samtliga SDs svar skulle jag vilja säga. För 20 år sen gick de i naziuniform på sina partimöten. Nu är klädseln annorlunda, men agendan är densamma.
   Jag hoppas att du fick svar på dina frågor. Kom gärna till manifestationen i Husby ikväll om du undrar mer.

   Radera
  3. Ja, jag ser att den kommentaren inte var varken saklig eller konstruktiv.

   nu till min fråga: Om det är invandrare som startar upplopp och kravaller, är de då inte dem det är fel på?

   Radera
  4. Lär dig urskilja en eller vissa från alla.Finns "skitfolk" från alla kanter och håll, judar,kristna,muslimer,hinduer osv.osv.
   Om hagamannen våldtar allt och alla är det inte svenskarna det är fel på då???
   ^^ Är så konstigt du resonerar och drar allt och alla över en kam.

   Radera
  5. I politik måste man se till grupper, man stiftar vanligtvis inte lagar för individer utan för grupper. Om vissa grupper är överrepresenterade i olika problem, ska man då inte få säga detta? Sverige är ju onekligen svenskarnas land och vi är förhållandevis fredliga, arbetssamma, lojala och laglydiga, därför sticker de grupper som inte är det ut ganska rejält. Ju längre ni relativister envisas med att dra fram individen desto längre och värre kommer problemen att bli. Vissa vill ju även skylla på socioekonomiska faktorer så jag förebygger detta...

   I rapporten Invandrare och invandrares barns brottslighet står att läsa:

   Participation i brott för invandrare respektive svenskar fördelat på olika yrkesgrupper, samtliga brott, brott mot person och stöldbrott. Procent.

   Samtliga brott (invandrare först och sedan svenskar)

   Arbetare - 11,0 - 5,8
   Tjänstemän - 4,3 - 1,9
   Företagare - 10,2 - 5,4
   Övriga - 17,8 - 10,0
   Ej förvärvsarbetande - 15,5 - 8,0

   Brott mot person

   Arbetare - 2,7 - 1,3
   Tjänstemän - 0,8 - 0,3
   Företagare - 1,8 - 0,9
   Övriga - 4,6 - 2,2
   Ej förvärvsarbetande - 3,8 - 1,6

   Stöldbrott

   Arbetare - 4,0 - 1,7
   Tjänstemän - 1,4 - 0,4
   Företagare - 1,3 - 0,4
   Övriga - 7,7 - 3,9
   Ej förvärvsarbetande - 7,7 - 4,0

   Är det inte en orimligt stor skillnad tycker du? Visst har socioekonomiska faktorer betydelse då arbetare är 4ggr mer benägna att stjäla än tjänstemän etc men det förklarar inte den enorma överrepresentation invandrare står för.

   Jag tror den beror på att de som kommer till Sverige är socialgrupp 3 eller lägre dvs fattiga men inte svältande från Afrika och Mellanöstern. Dessa är helt enkelt mer kriminella än alla andra. Ett annat alternativ skulle ju kunna vara att det är kulturellt och/eller genetiskt...

   Radera
 19. Bra skrivet Martin!
  Jag har ögnat igenom kommentarerna och jag tycker mig se ett visst mönster som återkommer de flesta kommentarsfälten när det gäller samhällsfrågor. Ett fåtal balanserade men oftast ganska intetsägande kommentarer och framförallt en hel del skyttegravsretorik. Om man generaliserar så har vi på den ena sidan de som ser allt utifrån strukturella och sociala perspektiv. Man menar att om bara dessa stenkastare som egentligen inte rår för sitt stenkastande får ännu en chans kommer de att bli de bästa samhällsmedborgare. På den andra sidan har vi de som bara ser samhällets oförbätterliga parasiter vilka aldrig gjort sig förtjänta av samhällets omsorger. Jag tror att båda sidorna har rätt till en viss del men eftersom de bara vill se en del av bilden så blir det helt fel i alla fall. Den ena sidan ser allt utifrån sina högt flygande ideal men missar i tillämpningen. Den andra sidan ser bara sin upplevda verklighet men glömmer den grund vårt samhälle bygger på. Många tycker att det är fel att det finns invandrare som skor sig på samhället och samtidigt som de lär sina barn hata det. Men de glömmer också att vårt samhälle faktiskt bygger på den i grunden kristna värderingen alla skall kunna få utan först behöva motprestera. Dessutom syns ju aldrig alla strävsamma och hårt arbetande invandrare som integrerat sig i samhället. Lika så blir det fel när de som kastar sten aldrig har något ansvar utan bara är offer.
  Du skiljer dig dock från mängden Martin. Du verkar ha ett stort hjärta och du vill att alla skall få börja på 100%. Samtidig ser du också verkligheten och är beredd att kalla saker vid dess rätta namn. Det behövs fler som du! Vi måste med fasthet visa att medborgarskap i första hand innebär skyldigheter. Men vi får aldrig bryta av en knäckt gren! Det svåra är som alltid att hitta balansen, att ta reda på och fatta rätt beslut i det lilla så väl som det stora.

  /Ingenjören
  ingenjorensfunderingar.wordpress.com

  SvaraRadera
 20. Det fanns kvarterspoliser en gång i tiden. Uppväxt i Bergsjön gbg under 70 talet så vet jag att de har haft stark positiv inverkan på närområdet.

  Att hälsa på ungomarna och försöka bygga upp ett förtroende är antagligen lika populärt som om en Djurgårdare till exempel skulle gå fram till ett gäng med AIKare och hälsa på dem innan matchen.

  Är man fattig och växer upp i en miljö där många är fattiga då kan man lätt bli imponerad av de kriminella som kanske visar upp en cool fasad. Ett litet barn förstår inte bättre.

  Det är lättare att bygga negativa bilder av polisen när man kanske bara ser dem i negativa sammanhang och där de kanske lyser med sin frånvaro i andra sammanhang.

  Det kostar pengar att ha närvaro i områden som detta på permanent basis där man jobbar mer med att bygga upp ett förtroende hos folk.

  Men finns denna kontaktyta så blir det lättare att hantera de situationer som uppstår.

  Minnesfilm för Eddy Christensson Kvarterspolis i Bergjön i många år ---> http://www.youtube.com/watch?v=HPSwbi9fSzo

  C-uppsats om kvarterspolis systemet och deras betydelse ---> http://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/24692/1/gupea_2077_24692_1.pdf


  SvaraRadera
 21. Jag var korkad nog att vara sambo med en "fd" yrkeskriminell i 7år. Jag kan säga att han och hand vänner inte tänker som oss laglydiga. På något sätt så kan de inte vänta. "Jag vill ha detta, och jag vill ha det nu!" Om man pratade med dem så visste de att vad de gjorde var fel, men när det var dags att begå brott så var det deras själviska sida som tog över. De känner ett enormt förakt mot polisen och rättssystemet. Mitt ex körde bil utan körkort och tyckte det var trakaserier att polisen kände igen honom och stoppade honom så fort de såg honom komma körandes. (Jag tvingade honom att ta körkort innan hans olovliga körningar kom upp i rätten.) Han drack alltid sprit innan han begick inbrott, för att om han blev tagen så kunde han i rätten sitta och säga att han aldrig skulle gjort det om han inte druckit sprit, och slapp därmed fängelse till fömån för alkoholvård i stället. Sen satt han och hans vänner och hånskrattade åt hur lätt det var att lura samhället! (Jag blev tillsammans med honom i tiden mellan brotten och rättegången) Jag sa att jag inte kunde leva ett liv där man aldrig vet om polisen ska komma med en husransakan, så han fick välja mellan mig och kickarna från brotten. Så han höll sig ganska bra på mattan i flera år. Men det är ett heltidsjobb att försöka hålla en människa utan moralisk kompass på rätt sida av vägen. Man kunde inte vara bort en hel natt utan att det kunde urarta med pokerspel som gick snett, som ledde till slagsmål, som ledde till att några pundare kom och slog isönder vårt vardagsrum, till..... Till slut orkar man inte längre. Jag började gnissla tänderna på nätterna. Till slut var jag ett vrak. När han sen helt appropå berättar om hur han sålt en bil och sparat nyckeln, och att han skickat en kille till att "hämta tillbaka" bilen var det droppen för mig. Och herre gud vad jag har haft det lugnt och skönt sen jag lämnade honom!

  SvaraRadera
 22. Till alla som tror och tycker att ALLA poliser är just lämpade för att vara poliser. Snälla,läs den här artikeln, skriven av en föredetta piketpolis i sthlm.

  Att anmäla en kollega för övervåld eller kränkningar - det var fullständigt otänkbart.

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/jag-skolades-till-harding

  SvaraRadera
 23. Tack för att ni finns och för era insatser!

  SvaraRadera
 24. Det finns bara ETT ord att säga:
  RunkeBy-Folket!!

  Konstigt att inte NormalMedia påstår att det
  är invandrarminoriten i området dom är vandaler och pyromaner.

  Det här är Mumz-Mumz för Razzarna o Mörker-
  Männen och SD har plötsligt ökat sina sympatier med 10 procent.

  Att det visat sig finnas Neger- o Muzlim-
  problem i England (halshuggningen på öppen
  gata) ökar ju mer än minskar SDs potential
  i kommande val

  Själv röstar jag inte eftersom jag vägrar att
  lägga min röst på att politrukerna skall få
  full pension efter 12 års arbete - för det
  går inget parti till val på att ta bort.

  Själv skulle jag tycka att det vore jättebra
  att få full pension efter 12 års arbete och
  är det för dyrt - ja då skall inte heller politrukerna ha detta

  SvaraRadera
 25. Det finns olämpliga människor inom alla yrkeskategorier. Och det är lika illa om det är inom polisen , socialtjänsten, sjukvården eller inom fritiden osv. Maktmissbruk i alla former är fruktansvärt.
  Men som invandrare, tycker jag, att när man fått chansen till att starta ett nytt liv, frivilligt eller ofrivilligt, så ska man ta seden dit man kommer!
  Klarar man inte det så har man inte här att göra. Åker vi utomlands så måste ju vi ta seden dit vi kommer, annars straffas vi hårt. Likadant ska det vara här.

  Är själv adopterad och har bott i Sverige sen barnsben, och har varit utsatt både för det ena och det andra under uppväxten, men valt att inte föra det vidare.
  Många invandrare har varit med om väldigt mycket traumatiska upplevelser, men det ger de inte rätt att agera som de gör. De förstör för de invandrare som faktiskt sköter sig och har tagit seden dit de kom.

  Tillbaks med närpoliserna i förorterna och börja bygg relationer. Föreläs för professionella vidden om hur viktigt det är att de agerar som vuxna i samhället, få chefer att våga vara chefer och ta bort rötäggen som finns inom varje bransch.

  Och sluta dalta med ungdomskriminella! Ge dem bara en chans och låt dem ta konsekvenser av deras agerande oavsett ålder!

  SvaraRadera
 26. Tack för kommentarerna! Kul att inlägget gav upphov till diskussion. Jag har inte möjlighet att bemöta alla kommentarer (i alla fall inte just nu), så jag nöjer mig med att säga att jag tycker att det är viktigt att kunna ha en bra och öppen diskussion om de här svåra frågorna, dock utan främlingsfientliga eller rasistiska generaliseringar.

  SvaraRadera
 27. Jag blev misshandlad av polisen minst 2 gånger.Men ställa dem till rätta gick inte en enda gång!Sist blev jag "behandlat" så hårt så har en väldig permanent värk i 4(!!) månader nu(muskelskada).Jag har väldigt svårt att lyfta upp den högra armen,har svårt att kama mig och göra många andra uppgifter.Läkaren kan inte hjälpa så mycketheller, bara äta nån medicin för att lindra lidandet.
  Att polisanmäla polisen?Det låter nog komisk och surrealistisk i Sverige.
  Däremot har polismannen anmälde mig.För att jag spottade på honom och jag gjorde "våldsam motstånd"(kan vara motstånd INTE våldsam"??:)För ett spott är jag "dömd" till 5000 kronor skadestånd till "stackars" honom + böter på 4000.10 000 sammanlagt.
  OBS!Utredningen var klart på en rekord tid:EN DAG!Jag var inte ens kallad till ett förhör, hann ingenting alls.Jag hade rätten:att komma till tingsrätten som en skadad hund,bara lydigt att svara på frågor och få vad jag förtjänar.Min straff för min brott.
  Så svenska polismännen sätter väl ett otroligt hög värde på sig själva.Och de särbehandlas.
  Min hälsa,min själ,min kropp är tydligen inte värt nånting.Så tänkte säkert även domaren i tingrätten i Västerås.Han knappast var opatisk vilket jag fattade inte från början,tyvärr..Han var t o m så trevlig, vänlig.Men jag har ju inte haft erfarenhet av det svenska "rättväsendet".

  Kvinna med utländsk bakgrund som har varit utsatt för polisvåldet och fick psykisk skada för livet.
  Tack,Sverige,för läxan och otroliga upplevelser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte på något sätt föreställa mig hur jag skulle hamna i situationen att jag skulle spotta en polisman i ansiktet och göra motstånd. Om en polisman hade bett mig följa med honom/henne så hade jag gjort det. Om polisen vill prata med mig pratar jag och om polisen för mig till häktet och jag anser att det är helt ogrundat så använder man sig av rättsapparaten för att försvara sig. Man går inte i försvar man knutna nävar spott och tillmälen, gör man det uppvisar man i min mening en väldigt skev syn på rättssamhället. Man gör sig själv till offer i en situation som aldrig ens behövt uppstå.

   Den enda kritiken jag har mot svenska polisen är den bristfälliga tillgängligheten. När jag utsatts för brott vill jag att de tar sig tid med mig.

   Ömsesidig respekt för varandra så går det smärtfritt, i alla fall om man fungerar som en vanlig, lugn och sansad människa. Hade du provat det hade du nog inte haft ont...

   Radera
 28. "En krönika publiceras på Nyheter 24, skriven av nöjeschefen Quetzala Blanco. Hon skriver att "alla poliser är våldsälskande rasistiska psykfall"...
  Sorry men de sista orden stämmer nog med verkligheten.Även om ni(poliserna)flitigt förnekar det.Jag är en helt normal vuxen person kan väl bekräfta detta sanna påståendet av Blanco.Tack vore egen livserfarenheten.

  SvaraRadera
 29. Det är så klart svårt för mig att säga någonting om det du (anonym 1) beskriver, efersom jag inte har en aning om vad som hände. Uppenbarligen var det ett ingripande som blev våldsamt, och om jag har förstått det rätt så spottade du i samband med detta på en polis. Jag är övertygad om att ni har olika bilder av hur allt gick till, och uppenbarligen trodde rätten på poliserna. Sen är det mycket möjligt att ingripandet kunde ha skötts på ett betydligt bättre sätt. Hur som helst är det väldigt tråkigt att du har haft en negativ och traumatisk upplevelse, och ännu tråkigare att det verkar om att du fortfarande har fysiska men.

  Vad gäller Quetzalas krönika och att du (anonym 2) "kan bekräfta detta sanna påstående" så säger det mycket mer om dig än om svensk polis. Bara det att du efter några egna möten tror dig veta att ALLA poliser är våldsälskande rasistiska psykfall tyder på en del brister i slutledningsförmågan.

  SvaraRadera
 30. Idag läste Aftonbladet om Göran Lindberg, 67, alias ”Kapten Klänning", förre detta länsmanpolismästare och våldsbedömde

  Utdrag av psykolog analys:
  "HAR EN NARCISSISTISK PERSONLIGHETSSTÖRNING

  Ett genomgående mönster av grandiositet, behov av att bli beundrad och en brist på empati. Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang och tar sig minst fem av följande uttryck:

   Har en grandios känsla av att vara en betydande person.

   Är upptagen av fantasier om obegränsad framgång, makt, glansfullhet, skönhet eller fulländad kärlek.

   Tror sig vara en speciell och unik person som bör söka sig till, eller bara kan bli förstådd av, andra per­soner (eller institutioner) som är speciella eller har hög status.

   Kräver ett övermått av beundran.

   Har en känsla av särskilt berättigande, har orimliga förväntningar på särbehandling eller på att andra auto­matiskt ska svara upp till hans eller hennes förväntningar.

   Utnyttjar andra, drar fördel av andra för att uppnå sina egna mål.

   Saknar empati: är obenägen att uppmärksamma eller identifiera sig med andras känslor och behov.

   Är ofta avundsjuk på andra eller tror sig vara föremål för andras avund.

   Är arrogant och högdragen i sitt beteende eller sina attityder"


  Jag förstår att han är ett extrem fall men ändå skulle vilja medge att dessa beskrivningar kan stämma på många svenska polismännen. Kanske det är någon slags "arbetsskada".
  Personligen jag uppfattar den svenska polisen som inkompetent,som en våldsam,farlig,maktmissbrukare. Speciellt gentemot dem som har utländsk bakgrund, svagare,mer sårbara då har ni ännu lättare att "trampa på".Kommer absolut att undvika er i framtiden.Förmodligen lämna även landet som har blivit allmän mycket våldsammare, otryggare.

  SvaraRadera
 31. Det var tråkigt att du uppfattar polisen så. Lyckligtvis så är den bilden inte särskilt utbredd, och den rimmar också väldigt dåligt med det jag ser varje dag då jag jobbar.

  SvaraRadera
 32. Har längtat efter en sån här text länge... Det här såna här texter som på sikt ser till att SD och liknande får på nöten! Det är så extremt kontraproduktivt när man inte kan prata om problem för att dom är kopplade till folk med en annan etnisk bakgrund och det är den tystnaden SD vinner på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att folk inte klarar av att ta en seriös diskussion. Från "alla poliser är rasister" till "alla muslimer är poliser" osv.

   Radera