fredag 1 maj 2015

"Horungar"?

Valborg. I stort sett alla närpoliserna som jobbar i Kista har skippat både kallelsen till taktik/självskyddsövning på förmiddagen och möjligheten att fira med familj eller vänner på kvällen för att kunna vara ute och jobba i området. Vi vet att behoven är som störst då det festas mycket och många ungdomar är i rörelse. En årligen återkommande ungdomsfestival i Kista drar dessutom folk ifrån stora delar av länet.

Många av oss besökte festivalområdet i Kista redan under eftermiddagen. Det var lugnt och städat, och såväl personal, barn, föräldrar och ungdomar hälsade på och pratade med oss poliser. En del mindre barn ville ta foton med oss. Stämningen var god och det var lätt att trivas.

Min patrull fick även nöjet att besöka valborgsfirandet i Akalla By tidigt under kvällen. Det var även här väldigt mycket folk ute, en härlig blandning av människor i alla åldrar. De flesta, gamla som unga, hälsade glatt och vänligt. En mamma kom fram med sitt lilla barn och förklarade, lite ursäktande, att hon har "skrämts" med polisen då hon har sagt att man måste ha bilbälte på sig och nu vill att barnet skall få en positiv bild och se att poliser är snälla.

När vi är i Akalla rapporterar kollegor ifrån festivalområdet i Kista om att det börjar bli stökigt, och när de sedan går ut med ett pågående slagsmål mellan olika grupper av ungdomar åker såväl vi som de flesta poliserna i området dit för att stötta. När vi anländer är det en helt annan stämning. Det är säkert mer än 1000 ungdomar på plats, men väldigt få vuxna. Det uppstår konstant mindre bråk eller tumult, speciellt framme vid scenen, och personalen som festivalen har anlitat räcker inte till på långa vägar.

Vi behöver alla jobba för att avvärja bråk och hjälpa utsatta. Några kollegor tar hand om en tjej som har svimmat i trängseln framme vid scenen och ser till att hon kommer iväg med ambulans. Jag och min patrull fick hjälpa en 10-årig pojke som i utkanten av området hade blivit misshandlad av några killar, ta upp anmälan och köra hem honom. Främst handlade det dock om att se till att inga konflikter urartade i stora slagsmål.

Vid något tillfälle kastades det plötsligt en sten mot några av kollegorna. Lyckligtvis blev ingen träffad. Det gick inte heller att se var stenen kom ifrån, och det hela dog ut direkt.

Medan vi var där och försökte hjälpa till så gott vi kunde sjöngs det ifrån scenen om hur vi poliser är "horungar" och dylika poliskritiska texter. Det kändes inget vidare. Kanske inte främst för att det kan tyckas aningen oartigt, utan för att jag kände att det påverkade attityden mot oss hos många av de samlade ungdomarna, som var helt annan än tidigare under kvällen. Nu var det få som var intresserade av att hälsa, möta min blick eller prata lite.

Det är så klart fritt fram att både tycka illa om polisen och skriva förolämpande sånger om oss. Många har också egna negativa upplevelser som behöver få vädras och diskuteras. Men det kan vara bra att vara medveten om att när man sprider hatiska nidbilder om hur poliser är så påverkar det inte bara oss, utan även vår möjlighet att hjälpa utsatta, utreda brott och hålla ordning. Att dessa bilder då basuneras ut under en festival arrangerad av en fritidsverksamhet som, finansierad av staden, har i uppdrag att stötta och fostra ungdomar är väldigt olyckligt.

Efter att festivalen hade stängt ner så samlades många av ungdomarna i Kista Galleria, där en ensam ordningsvakt hade att hantera hundratals ungdomar som fyllde McDonalds och Max. Båda restaurangerna beslutade att stänga i förtid på grund av ordningsproblem och vår hjälp behövdes så klart även där. Man kan starkt ifrågasätta hur en galleria med sådan omsättning kan använda kostnadsskäl som en anledning att ha en sådan flagrant underbemanning av ordningsvakter. Dessutom borde det vara helt uteslutet av arbetsmiljöskäl att låta en stackars ordningsvakt arbeta själv under sådana omständigheter.

Medan vi var kring gallerian så var fortsatt attityden bland en del av ungdomarna minst sagt negativ. En tjej kom fram och berättade för mig att min uniform var ful. När jag inte svarade mer än "Tycker du?" så gjorde hon några minuter senare ett nytt försök, denna gång genom att berätta att jag var ful. Det fanns inte så mycket att diskutera kring det uttalandet, så jag frågade om hon mådde ok samtidigt som en killkompis till henne knuffade undan henne och sa åt henne att visa lite respekt.

I det fallet kände jag tydligt att det inte fanns någon anledning att låta mig provoceras. Den avvägningen, om man vill och/eller bör reagera på provokationer, är dock en konstant utmaning i vårt område. Speciellt när en kollega av någon anledning får ett rykte som gör att hen blir särskilt utsatt för påhopp. Här har vi en enormt viktig balansgång. Vi behöver stötta varandra, och speciellt då de kollegor som är särskilt utsatta, internt i arbetsgruppen och även se till att polisen som arbetsgivare ger förutsättningar för externt stöd/handledning för att bearbeta den frustration provokationerna kan leda till. Och samtidigt behöver vi vara bra på att ge varandra direkt feedback om vi fastnar i konflikter/prestigekamper eller brister i bemötande.

Slutligen, det var så klart trist att känna hur negativ attityden var bland många ungdomar som jag aldrig hade träffat. Men samtidigt så kändes det fint och trevligt alla de gånger under kvällen som någon av dem som jag faktiskt hade pratat med på en skola eller i en fritidsgård kom fram och hälsade glatt. Det är tydligt hur personliga möten kan bryta ner förutfattade meningar och skapa kontakt mellan människor.

8 kommentarer:

 1. Poliser kommer tyvärr alltid att vara hatade av vissa människor!
  Men när de verkligen behöver hjälp då duger ni....nej jag tycker att de flesta poliser gör ett bra jobb!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar vad du skriver och tycker det är tråkigt att du får uppleva det som du berättar.....
  Fortsätt att kämpa......

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna! Håller med om att de flesta poliser gör ett bra jobb. Vi kan så klart alltid bli bättre, exempelvis på bemötadefrågor, och självkritik, men i grunden fungerar svensk polis väldigt bra.

  SvaraRadera
 4. Hej Martin! Intressant läsning. Det är självklart ett problem att ni får ta emot sådan kritik och de är tråkigt för de polismän som varje dag gör ett bra jobb att få höra massa smutskastning ifrån diverse människor pga uniformen. Finns de något ni kan göra åt de? Jag tänker exempelvis då på att när de blir fel så utreder ni er själva med hjälp av åklagare, har du nån åsikt kring detta som du skulle vilja dela med dej av?

  Mvh Victor

  SvaraRadera
 5. För att förtydliga, alltså för att förbättra förtroendet hos allmänheten, ber om ursäkt, för mina snabba trötta fingrar.

  Mvh Victor

  SvaraRadera
 6. Polisen har redan ett gott förtroende hos de flesta. Det är i specifika områden som en del grupperingar har en sjukt dålig attityd till polis och ordningsvakter. Brist på respekt, dålig uppfostran och framförallt ett daltande från media och fega politiker gör att denna idioti kan pågå. Dessa individer behöver tydliga gränser - och påföljder. Det är fördjävligt att de kan bete sig så här illa, hota och häckla polisen men sedan kräva att de ska få hjälp om de själva blir utsatta för samma sak. Vilka hycklare. Sedan när ingripanden är nödvändiga så är det ingen som hjälper till. Istället dyker det upp folk som ska filma, skrika och hindra polis/ordningsvakter trots att de inte vet vad gärningspersonen gjort sig skyldig till. Herregud! Det måste vara ett otacksamt arbete. Stort tack för att ni orkar stå ut.

  SvaraRadera
 7. Vid bråk delas inte ut karameller, utan det är såklart blir fula ord och svära och hota och annat. Då det en ungdom eller en alkohol eller drogpåverkat person, eller en person som mår psykiskt inte bra, eller så kanske personen har ett lindrigt funktionshinder som inte syns ex ADHD, som kanske känner sig hotad av polisen, eller respektlös eller orättvis behandlad av polisen vid det tillfället eller vid ett tidigare tillfälle. Att berörda personer och ungdomar hotar en polis eller säger något fult till polisen det betyder ingenting egentligen. Det är bara ord som används då personen känner sig maktlös och kan inte göra något annat. Exempelvis slå tillbaka mot polisen eller anmäla polisen, för det vet vi alla leder ingen stans, utan en anmälan mot polis och vakter kan till och med föranleda ännu mera skada och problem för den som gör anmälan. Visst ord skadar och ord kan såra väldigt mycket, men man måste sätta orden i sitt sammanhang. Vem är det som säger det, till vem när och varför osv.


  Om jag generellt skulle svarar på frågan, vad tycker jag om polisen. Då skulle mitt svar vara jag hatar poliser, har ingen förtroende för poliser, poliser är kriminella, poliser är lögnare, poliser provocerar, poliser misshandlar, vadå ska göra anmäla hos polisen de själva är ju kriminella osv. Men om jag får frågan om en eller några enskilda poliser. Såklart mitt svar är annorlunda. Såklart jag har förtroende för polisen och gillar poliser och anser inte att alla poliser är kriminella eller dåliga.


  Inom polismyndigheten måste man erkänna problemet som finns, för att kunna bekämpa det hat som anses finns mot poliser, bland visa grupper. För att kunna bekämpa och hindra kriminalitet i landet, då måste man också vilja inse att alla poliser inte är bra poliser, utan det faktiskt finns poliser som begår olagliga handlingar både smått och stort. Det finns de poliser som ljuger, som misshandlar i onödan, som provocerar fram ord och andra handlingar ex. motstånd, som anklagar enskilda för att exempelvis ha hotad eller gjort motstånd eller varit drog påverkat. Det finns poliser som saknar nödvändiga kunskaper för ett bra bemötande och för en lugn och fint ingripande osv.


  Jag har börjat undra, och med stor sannolikhet bland poliser också finns personer som kanske har någon typ av funktionsnedsättning ex. ADHD, poliser som lider av psykiska problem, eller använder droger eller alkohol, som kanske är den typen av person som gillar att slå, eller saknar förmåga att lösa en situation på ett smidigt sätt och inte förstora händelsen och göra situationen ännu värre, eller lätt blir provocerad, eller bara gillar inte vissa grupper eller vissa typer av personer osv. Det finns ju dåliga och olämpliga personer bland alla yrkesgrupper i samhället så varför ska inte finnas brand poliser. Poliser är ju också människor av kött och blod.
  Och det är dessa poliser som ställer till för andra poliser, så det är inte bara dåliga ungdomar eller annat. Sedan får vi inte glömma polisers hjärnor måste vara mycket mera mognare och klokare än ungdomar och andra personer som blir föremål för poliser.


  Inom polismyndigheten måste man lära sig att inte hela tiden och alltid försvara alla poliser i alla situation. Och inom åklagare, domstolarna måste man våga döma poliser och polisvakter för deras tal och handlingar. Man får inte underskatta att poliser har både mycket makt och befogenhet i samhället. Så det måste finnas både goda och dåliga avsikter med att vilja bli polis. Allt är inte svart och allt är inte vit som ibland vill tros det.

  SvaraRadera
 8. Du Martin, jag skulle behöva på ett säkert sätt komma i kontakt med äkta poliser, helst äkta säpopoliser, men vet inte hur. Så fort jag lämnar hemmet kommer de hem till mig, de har skadat min anhörig som varit hemma. Nu har jag inte något annat alternativ än att skriva detta, för situationen blivit ohållbar och väldigt allvar. Jag vågar inte lämna hemmet och det går inte heller att inte alls lämna hemmet. Jag skulle behöva information om hur jag ska göra för jag kan inte skriva, eller ringa eller gå till polisen. Har försökt gjort polisanmälan där jag bor men inte tagits på allvar, de verkar ha kontakter överallt även inom polisen och känner till allt. Vill inte lämna ut mina uppgifter men du kanske kan komma på någon lösning, jag kommer kolla din blogg. Tacksamt för svar.

  SvaraRadera