onsdag 11 april 2012

Svårjobbat i förorten

Det är helgnatt och jobben står som spön i backen. Vi står på ett lägenhetsbråk, som vi fick medan vi fortfarande höll på att skriva in en gripen i ett annat relationsärende. Jag blir allt mer stressad av att höra omedelbara larm gå ut när alla bilar är upptagna. Som tur är får vi hjälp ifrån ett annat distrikt, Norrort. Men när en patrull skickas ensam till Rinkeby Centrum så bestämmer vi för oss att runda av på plats och inte gripa kvinnan som hade misshandlat sin man. Annars hade vi varit fast med avrapportering i ett par timmar då vi behövdes som mest ute. Vi ser till att kvinnan lämnar lägenheten och sover någon annan stans och åker för att hjälpa kollegorna.

Det visar sig att de är i Rissne och inte i Rinkeby, där de försöker få upp en man som sprungit ned på spåret. Vi skickas däremot till Rinkeby då han sprungit i den riktningen. Då vi parkerar precis utanför tunnelbanan så börjar förolämpningarna hagla inifrån biljetthallen där ett gäng på ca 15 lokala ungdomar hänger vid spärrarna. "Äckliga grisar". "Snuthoror". Med mera. När vi kliver ur så ber vi en man ifrån "Lugna Gatan" att hålla koll på vår bil då vi vet vad som händer annars. Vi är mycket tydliga. När vi, redan irriterade, går in i biljetthallen med bistra miner så slutar kacklet. Jag hör istället hur det viskas om huruvida jag kör MMA/kampsport. Sen UFC blev stort i Sverige känner många tydligen igen ett par blomkålsöron...

Vi går ner och vaktar vid spåret. Kort därefter får vi höra att mannen har hittats och nu förs upp på Rissnesidan. På väg upp möter vi SLs ordningsvakter. En av dem säger till kollegan att han sett hur de bryter gatsten utanför. Han hade dock inte gjort något åt detta, utan fortsatt ned. Då vi kommer upp så visar det sig att någon slängt en gatsten ett tiotal gånger på vår bakruta. Det blev inget genomslag eftersom rutan är laminerad, men halva bilen är full med glassplitter. Kollegan, som fått syn på killen ifrån Lugna Gatan påpekar att han skulle hålla koll på vår bil. Han svarade att han hade behövt gå på toa. Vi var nere i max tio minuter... Det visade sig även att SLs ordningsvakter hade parkerat och bevakat sin bil utom synhåll för ingången och vår bil.

På väg in för att byta bil så ville radion, trots den rapporterade trasiga bakrutan, att vi skulle ta med en LOB. Då jag påpekade lite syrligt att det kunde vi väl göra, men att denne antagligen skulle skära sig på glassplittret, så slapp vi dock...

Det var tyvärr väntat att bilen skulle slås sönder om den inte bevakades, vilket ju var den anledning till att vi var så angelägna att lämna det förra jobbet och hjälpa kollegorna som vi trodde skickades till Rinkeby. I de här områdena och vid den tiden så saboteras bilar ofta då man vänder ryggen till, och förolämpningar är mycket vanliga. Det är dock sällan någon tar en konfrontation ansikte mot ansikte. Fysiska attacker brukar ske genom bakhåll och stenkastning. Men tidigare samma kväll hände något i Husby som bröt det mönstret och som innebar någon sorts upptrappning av situationen i distriktets segregerade förorter. En patrull som bevakade en konflikt/demonstration vid en fest blev attackerade av lokala kriminella. De tvingades värja sig med batonger och sedan skjuta varningsskott.

Ibland undrar jag om folk i allmänhet och politiker i synnerhet har någon aning om hur illa det står till i flera av de segregerade förorterna. Att subkulturer där stora ungdomsgrupper fostras in i kriminalitet tillåts frodas och spridas. Att många ungdomar definierar sig i motsatsförhållande till samhället till den grad att de attackerar polis och brandkår. Och de som framförallt blir lidande av den här trista utvecklingen är varken vi poliser eller allmänheten (trots att folk ifrån dessa områden är extremt överrepresenterade bland regionens yrkeskriminella). Det är den stora majoriteten av laglydiga invånare i samma segregerade förorter som inte kan känna sig trygga i sin egen hemmiljö.

23 kommentarer:

 1. Jösses, helt otroligt alltså!
  Jag har hört om denna tumult via Twitter och kollegor som har skrivit om händelsen, det är allvarlig negativ trend detta, något måste göras och det snabbt om inte vi ska få ett rosengård två, vilket det är på god väg att bli.

  SvaraRadera
 2. Tuff arbetsmiljö ni har minst sagt. De allra flesta av er poliser gör ett jäkligt bra arbete, fortsätt med det!

  SvaraRadera
 3. Duktigt jobbat och skrivet.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet. Mycket intressant att läsa om er vardag. Du undrar om folk och politiker känner till hur illa det är. Har du funderat på om medierna har en roll i detta? Tycker du att de ger en rättvisande bild av situationen i landet? För det är ju det som är deras huvudsakliga uppgift.

  SvaraRadera
 5. Snubblade in på din blogg av en slump för ett par veckor sen. Det slutade med att jag sträckläste alla dina inlägg. Väldigt vettiga och intressanta reflektioner från situationer vanliga "civila" sällan har någon insikt i (och de som har insikt i det har inte alltid förmåga/möjlighet att formulera det i ord på samma sätt som du).

  Hoppas du inte slutar skriva!

  SvaraRadera
 6. Jag bodde, som svensk tjej i R-by i många år. Det behövs så oerhört mycket innifrånarbete och det är som om ingen i politiken förstår! Byn började bli stabil och bra, så kom Jugoslavien-kriget och vart pumpades trasiga, ledsna människor in? Jo i Rinkeby. Sen somalierna, vart hamnade de? Jo stället där inga sa nej, Rinkeby. Balansen rubbades och allt lev värre... Så synd, det var verkligen på väg åt rätt håll i mitten på nittiotalet.

  Ungdomarna måste få veta sina alternativ, få förebilder och framförallt, integreras. Inte assimileras, ingen begär det, men nu räcker det.

  Måste tillägga att jag aldrig mötte annat än respekt i Byn. Under alla år fick jag fler vänner, erfarenheter och kunskaper än under alla minaår på universitetet.

  SvaraRadera
 7. Politikerna förstår men dom skiter i!
  Du kanske skulle studerat hårdare på universitet;)
  Men man lär sig alltid mer av de man är intresserad av.

  SvaraRadera
 8. http://www.polisen.se/sv/Om-polisen/Uppdrag-och-mal/Sarskilda-satsningar/Sociala-insatsgrupper/Detaljerad-information-om-sociala-insatsgrupper/Erfarenheter/Sodertalje/

  Det finns hopp alltså. /Sara

  SvaraRadera
 9. Wow, hittade precis din blogg. Aftonbladets "Granskning av polisen" aint got shit on you.
  Fortsätt bevisa att det finns bra poliser och att polisyrket inte alltid är så enkelt som det verkar.

  SvaraRadera
 10. Lite grovt kanske men varför inte låta försvarsmakten öva i vissa området för att förbereda sig inför internationell tjänst, och då för att hålla buset från gatorna och för att ge polisen lite andrum. Ni gör förövrigt ett bra jobb! Keep it real

  SvaraRadera
 11. Hej, ny läsare här. Måste bara fråga en grej, för ditt ansikte ser väldigt bekant ut och det är inte att jag träffat dig "i jobbet" :)

  Håller du på med nån form av kampsport? tävlar? för man får det intrycket av några av dina inlägg.
  /Oskar

  SvaraRadera
 12. Hej ! Jag är intresserad av polisyrke, har funderat på att ansöka till polisutbildningen.Men jag hittade din blogg sen dess har jag alltid läst. Det är vettiga, jag vill bara läsa mer och mer. Jag skulle vilja ta kontakt med dej och ställa frågorna angående polisyrke.

  /Marie

  SvaraRadera
 13. Jag har funderat en del på det här, främst i samband med den grova misshandeln av en 61-åring i Göteborg, där jag kommer från (du också, väl?:). Jag känner lite att man kan tala hur mycket som helst om samhällsansvar, integration, vikten av att ha en bra skola osv, och det är säkert en jätteviktig och stor del i det hela.

  Men, ungdomarna som sysslar med detta har alltid ett ansvar för sina handlingar. Jag tycker inte att man kan skylla samhället för en specifik handling; den som utför handlingen har i någon mån alltid ett val. Givetvis kan man kanske säga att personen inte skulle ha kommit in i kriminaliteten om samhället hade fungerat som det skulle, men det befriar som sagt inte någon från ansvar. Det är något, som i mitt tycke, borde markeras lite mer i debatten.

  SvaraRadera
 14. Hej,

  Jag förstår att du måste göra prioriteringar och jag är helt övertygad om att ni valde rätt i den här situationen, men jag måste fråga: vad tror du att reaktionen skulle ha varit om ni, som du berättar nästan i förbigående, beslutat att inte gripa den man som misshandlat sin kvinna?

  / J.

  SvaraRadera
 15. Jättekul med så mycket respons och kommentarer! Tack så mycket! Verkligen tacksamt att få höra att det jag skriver ger er läsare något :-).

  Intressant att få läsa tankar ifrån en före detta Rinkebybo :-).

  Vad gäller det sociala insatsgrupperna som Sara tar upp, så tror jag också att det är en bra tanke och hoppas att det skall ge positiva resultat på många ställen.

  Försvaret skall vi inte ha på gatorna i Rinkeby, eller någon annan stans. De hanterar yttre säkerhet, polisen inre säkerhet.

  Vad gäller kampsport, så ja, jag tränar MMA. Har dock inte satsat på en tävlingskarriär i MMA (hade en i judo, men det var ett tag sedan...).

  Marie, min mailadress finns i min profil, den är martin.marmgren@gmail.com.

  Mikael, ja, jag kommer ifrån Göteborg (Kållered). Och jag håller med dig till 100%.

  J, vad gäller frågan om jag hade agerat annorlunda om det var en man som slagit sin kvinna, så är det mycket möjligt, kanske till och med troligt...

  SvaraRadera
 16. Hej Martin,
  Här är en fd R- by bor. Jag håller med en annan anonym, det var bättre förr ( 90- talet)! Jag jobbar i tunnelbanan, OV och vi möts på samma ilskna sätt av ungdomar som ni. Mycket ansvar ligger på föräldrarna tycker jag. Dessa ungdomar måste stöttas och vägledas. Det ser oftast ut så här: Föräldrarna frågar inte sina barn om hur de verkligen mår, vad dessa gör och vill! Det är oftast ekonomiskt kris hemma vilket gör att ungdomarna riskerar hamna i fel gäng. I grunden har de egentligen dålig självkänsla! Man borde nog börja där att försöka förebygga genom olika samhälls resurser eller utbilda föräldrarna i detta.

  Jag försöker komma in på polishögskolan. vem vet vi kanske syns på jobbet! Får lusten att fort komma in och bli klar med utbildningen efter dina inlägg!
  Fortsätt skriva, du är super!

  Med vänlig hälsning, Bella

  SvaraRadera
 17. Hejsan. Även jag heter Sebastian och du och jag har mötts några gånger ute på fältet, jobbar som ordningsvakt för SL eller jobbade (studerar numer i USA)i västerort.

  Läser din blogg även fast jag är på andra sidan jorden och finner den mycket intressant, bara beklagligt att LG inte kan vakta eran bil, vi hade samma problem och samma sak hände när vi bad dom vakta vår bil, så numer åker vi alltid 2-3 patruller (om resurser finnes) till Rinkeby och Tensta där 2 patruller går ner på stationen medan en är kvar och vaktar bil.

  I "worst case scenario" så parkerar vi bilen bortom synhåll från torget och går sista 60m till stationen, inte optimalt men finns inte så mycket annat vi kan göra.

  Fortsätt din fantastiska blogg du ger mig mycket nöje i studiernas vardag så syns vi kanske i sommar igen på fältet.

  MVH Sebastan

  SvaraRadera
 18. Tack för din kommentar, Bella! Jag håller med dig om att en del av problemen skulle lösas om föräldrarna var bättre på att ta sitt ansvar. Men många föräldrar i de här områdena har det själva struligt. Om du jobbar som OV i de här områdena så kanske vi har setts ute någon gång? Hur som helst så hoppas jag att du kommer in på PHS och att vi blir kollegor!

  Hej, Sebastian. Kul att vi har träffats! Jag vet att ni också har problem, och förstår att ni åker flera patruller. Synd i det här fallet bara att dina kollegor inte kunde kolla vår bil också när de ändå var där... Lycka till med studierna, så ses vi kanske till sommaren!

  SvaraRadera
 19. Min fullständiga sympati för dig!

  SvaraRadera
 20. Väldigt bra inlägg, informativt och beskriver verkligenheten på ett sätt som inte media gör, korrekt med andra ord.

  SvaraRadera
 21. Hej Kollega! Riktigt bra blogg detta. Glad att jag hittade hit. Keep up the good work och besök gärna min blogg. Har ett välbesökt inlägg efter Kalla Fakta på TV4 som du kanske är intresserad av att läsa. Kommer lägga upp en länk till dig i mitt nästa inlägg. Allt gott!

  SvaraRadera
 22. Hej, ställer denna fråga här då jag inte ser något annat sätt att kontakta dig.

  Hur ser det ut med polisens pistolträning/vapenträning? "Ryktet" säger mig att polisen enbart har något i stil med 2 timmars träning med pistol för att få använda den i tjänsten? Och att de(ni) har något konstig "jobblicens" som också gör det svårare att träna med den?

  Så frågan är, stämmer detta? Har ni någon situationsträning med att använda pistolen? Dvs där ni lär in hur ni ska agera om någon springer mot er med kniv och liknande?

  SvaraRadera
 23. Tack "anonym", Mattias, och Callep! Hittar dock inte din blogg, Callep, lägg gärna in en länk i nästa kommentar :-).

  Vad gäller frågan, så nej, det är betydligt mer än två timmars vapenträning på skolan innan blivande poliser får använda sina pistoler. Och även om pistolträningen främst inriktas på klassisk målskytte, så har man ibland övningar med attrapper eller pipsäkrade vapen på självskyddslektioner som är situationsanpassade. Sen kan det definitivt bli bättre, men så är det ju ofta.

  SvaraRadera